Askerlik Borçlanması
Bu yazımızda sizlere Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında yapılan askerlik borçlanması konusunu anlatacağız. Yazımızda askerlik borçlanmasının nasıl yapıldığını detaylı olarak inceleyeceğiz.
Askerlik borçlanmasının yapılmasına ilişkin usul ve esaslar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında yapılmaktadır. Bu kanun kapsamında askerlik görevini fiilen yerine getirmiş kişiler askerlik borçlanması yapabilmektedir.
Er Erbaş Askerlik Borçlandırması Yapabilir mi
Türk Silahlı Kuvvetleri emrinde askerlik hizmetini yerine getiren kişiler 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı sayılmaktadır. Askerlik hizmetini yapan tüm yükümlüler (askerliğini er, erbaş olarak yapanlar) askerlikte geçen sürenin tamamını askerlik borçlanması olarak kullanabiliyor. Yani diyelim ki siz er olarak 6 ay askerlik yaptınız. Bu durumda siz 6 ay askerlik borçlandırması yapabiliyorsunuz.
Yedek Subay ve Yedek Astsubaylar Askerlik Borçlanması Yapabilir mi
Askerliğinizi eğer yedek subay yada yedek astsubay olarak yaptıysanız bu durumda sadece Yedek Subay yada Yedek Astsubay okulunda geçen süre kadar askerlik borçlanması yapabiliyorsunuz. Diyelim ki askerliğinizi yedek subay olarak yaptınız. Yedek subaylıkta 2 ay eğitim gördünüz ve 10 ay da yedek subay olarak görev yaptınız. Bu durumda siz sadece 2 ay askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Geriye kalan 10 ay için askerlik borçlanması yapamazsınız.
Askerlikten Muaf Olanlar Askerlik Borçlanması Yapabilir mi
Askerlik borçlanması yapabilmek için fiilen askerlik yapmış olmak şart. Sağlık vb sebeplerle askerlikten muaf tutulan kişiler askerlik borçlanması yapamazlar. Askerlikten muaf olanların askerlik borçlanması yapma hakkı yoktur.
Askerlik Borçlanması Süresi Ne Kadardır
Askerlik borçlanmasını en fazla askerlik yaptığınız süre kadar yapabilirsiniz. Diyelim ki siz 6 ay er olarak askerlik yaptınız. Bu durumda 6 ay askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Fiilen askerlik yaptığınız süreden daha fazla askerlik borçlanması yapılma şansı yoktur.
Askerlik Borçlanması Yapmak İçin Sigortalı Olmak Şart mı
Askerlik borçlandırması yapılacağı zaman aktif olarak sigortalı olmak gerekmiyor. Askerlik borçlandırması sigortalının kendisi tarafından başvuru yapılacaksa talep tarihinde, hak sahiplerince (eşi, çocuğu, anne babası) yapılan başvurularda ise sigortalının ölüm tarihinde kişinin sigortalı olma şartı aranmaz. Askerlik borçlanması başvurusu sigortalı tarafından da yapılabilir, sigortalının ölümü halinde hak sahipleri eşi, çocukları, anne veya babası tarafından da yapılabilir.
Askerlik Borçlanması Maliyeti Ne Kadar
Askerlik borçlanmasında askerlik borçlandırması başvuru tarihindeki prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırı arasında olmak üzere günlük kazancın %32 üzerinden borçlanma yapılabilir.
a) Özel sektörde:
1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında sigorta primine esas;
Günlük kazanç alt sınırı : 119,25 TL
Aylık kazanç alt sınırı : 3.577,50 TL
Günlük kazanç üst sınırı : 894,38 TL(*)
Aylık kazanç üst sınırı : 26.831,40 TL
b) Kamu sektöründe:
15/12/2020 – 14/1/2021 döneminde sigorta primine esas kazanç alt sınırı;
2020 yılı Aralık ayının ikinci yarısı için: 98,10 TL x 16 gün = 1.569,60 TL
2021 yılı Ocak ayının ilk yarısı için : 119,25 TL x 14 gün = 1.669,50 TL
15/12/2020-14/1/2021 devresi için : 1.569,60 TL + 1.669,50 TL = 3.239,10 TL
Askerlik Borçlanması Ücretini Ne Zaman Ödemeliyim
Askerlik borçlanması için başvuru yaptıktan sonra 1 ay içerisinde ödemenin yapılması gerekmektedir. Süresinde ödenmez ise ilk başvurunuz iptal olur ve yeniden başvuru yapmanız istenir. Yeni bir borç tutarı belirlenir.
Askerlik Borçlanması Kısmi Olarak Yapılabilir mi
Diyelim ki sizin 3 aylık bir süreye ihtiyacınız var fakat askerliği 6 ay yaptınız. Siz bu 6 ayın sadece 3 ayını borçlanmak istiyorum diyebiliyorsunuz. Tüm askerlik süresini borçlanmak zorunda değilsiniz.