Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Etme
Yazımızda askerlik muayenesi sonrasında düzenlenen sağlık raporlarına nasıl itiraz edebileceğinizi detaylarıyla anlatacağız.
Askerlik yoklama işlemlerini tamamlamanız için yapmanız gereken bir takım iş ve işlemler vardır. Bu işlemlerden biri de sağlık kuruluşuna giderek muayene olmaktır. Askerlik muayenesi sonrasında sağlık kuruluşunca hakkınızda askerlik yapıp yapamayacağınız hususunda bir rapor düzenler. Raporda “Askerliğe Elverişlidir”, “Askerliğe Elverişli Değildir”, “Ertesi Yıla Bırakma”, “Sevk Geciktirmesi” ve “Askere Sevkine Mani Hali Yoktur” gibi ibareler olur. Sağlık kurulu yada kuruluşunca düzenlenen bu raporların eğer doğru olmadığını düşünüyorsanız yani yeniden başka bir sağlık kuruluşunda muayene olunca farklı bir sonucu çıkacağını düşünüyorsanız bu durumda sağlık kuruluşunun düzenlediği rapora itiraz edebilirsiniz.
Sağlık Kurulu Raporuna Kaç Gün İçinde İtiraz Edilir
Eğer hakkınızda kesinleşmiş bir rapor var ise bu durumda 30 günlük bir itiraz süreniz var. Kesinleşmiş raporlara tebliğ veya teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde itiraz edilebilir. 30 Günlük süre raporun size tebliğ edilmesinden itibaren başlar. Süresi içinde itiraz edilmesi halinde yeniden muayene işlemi yapılır. Onay makamlarından geçerek kesinleşmeyen raporlara itirazda bulunulamaz. Sizin rapora itiraz edebilmeniz için raporun kesinleşmiş olması gerekir. Mesela heyete girdiniz fakat heyet raporu henüz düzenlenmedi. Bu durumda siz rapora itiraz edemezsiniz. Fakat heyet raporu düzenlendi ve size de bu durum tebliğ edildi diyelim. Bu durumda rapora 30 gün içinde itiraz edebilirsiniz.
Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Nereye Yapılır
Sağlık kurulunca düzenlenen rapora itiraz edeceksiniz fakat bu itirazın nereye yapılacağını bilmiyorsanız şöyle anlatayım. “Askerliğe Elverişlidir”, “Askerliğe Elverişli Değildir”, “Ertesi Yıla Bırakma”, “Sevk Geciktirmesi” ve “Askere Sevkine Mani Hali Yoktur” kararlı raporlara itirazlar askerlik şubelerine yapılır. Aile hekimi veya tek hekim muayenelerinde itirazlar doğrudan muayeneyi yapan hekime de yapılabilir.
Aile Hekimi yada Tek Doktorun Verdiği Rapora İtiraz Sonrasında Yeniden Yapılacak Muayene Nerede Yapılır
Yoklama, sevk esnasında veya silahaltında iken yapılan muayeneleri neticesinde haklarında aile hekimi veya tek hekim tarafından verilen sağlık raporlarına muayeneyi yapan hekimde itiraz edilmesi halinde; yükümlüler sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili en yakın sağlık kuruluşuna hekim tarafından doğrudan sevk edilir. Yani hekim hangi sağlık kuruluşuna gönderir ise orada muayene olmanız şarttır. Ben şurada muayene olacağım deme hakkınız yok. Hekim nereyi uygun görürse orada muayene olmak şart.
Sağlık Kurulu Heyetince Verilen Rapora İtiraz Sonrasında Yeniden Yapılacak Muayene Nerede Yapılır
Heyet rapor verdi ve siz de bu rapora itiraz ettiniz diyelim. Bu durumda yeniden yapılacak muayenenizin yapılacağı yer İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenir. Haklarında verilen sağlık kurulu kararlarına itiraz halinde; yükümlüler, kontrol muayenesi için, itiraz edilen raporu tanzim eden sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki il sağlık müdürlüğünce belirlenecek, yükümlünün adresine (silahaltında olanlar için birliğine) en yakın başka bir Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşuna sağlık kurulu raporu verilmek üzere sevk edilir. Yeniden muayene olacağınız yer İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenir.
İtiraz Sonrası İkinci Muayene Olduktan Sonra Ne Yapılıyor
İlk sağlık kurulu raporundaki tanı ve karar ile kontrol muayenesi raporundaki tanı ve karar arasında uyumsuzluk yoksa rapor kesinleşir. Uyumsuzluk halinde yükümlü ilk raporu tanzim eden sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki il sağlık müdürlüğünce belirlenecek yükümlünün adresine (silahaltında olanlar için birliğine) en yakın başka bir Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşuna sağlık kurulu raporu verilmek üzere hakem muayenesi için sevk edilir. Hakem muayenesi sonucundaki rapor kararına göre kesin işlem yapılır. Hakem muayenesi raporuna yapılan itirazlar dikkate alınmaz.
Başka Hastaneye Gönderilince Gidip Muayene Olmazsanız Ne Olur
Diyelim ki muayene oldunuz. Sonrasında ilk muayene sonrasındaki rapora itiraz ettiniz ve sizi başka hekime yada başka hastaneye sevk ettiler. Sevk edildiğiniz yere gidip muayene olmazsanız ne olur? İtiraz edenlerden; kontrol ve hakem muayenesi işlemlerini kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir yıllık süre içinde tamamlatmayanlar hakkında ilk rapor kararlarına göre işlem yapılır. Yani sizi gönderdikleri yere gitmezseniz bu durumda ilk rapor geçerli olur. İtirazınız geçersiz olmuş olur.