Askerlik Yoklaması Sağlık Muayenesi İşlemleri Nasıl Yapılır

Bu yazımızda sizlere askerlik yoklamasında yaptırılması zorunlu olan sağlık muayenesi iş ve işlemlerinin nasıl yapıldığını detaylarıyla anlatacağım.

Askerlik sağlık muayenesi işlemlerinin neden yapıldığını anlayabilmek için öncelikle askerlik yoklama işlemi neden yapılır o konuya açıklama getirmekte fayda var.   Askerlik yoklama işlemi askerlik yükümlülerinin kimlik, adres, nitelik, tahsil, özellik, meslek ve sağlık durumlarının tespit edilerek bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılması işlemlerini kapsar. Yani yoklama yapılmasının amacı sizin mevcut durumda hangi özelliklere sahip olduğunuzu, askerlik yapmaya elverişli olup olmadığınızı, askerlik yapacaksanız hangi yeterliliklere ve özelliklere (diploma, sertifika, boy, kilo vb) sahip olduğunuzu belirlemektir. Sizin mevcut özellik ve belgeleriniz bilgisayar ortamına işlenir ve askerlik yeriniz ve askerlik yapacağınız sınıf (yedek subay, er, yedek astsubay, topçu, havacı, karacı vb.) tespit edilirken sisteme işlenen bu bilgiler kullanılır.

Askerlik Sağlık Muayenesi Nedir?

Yoklama yapılırken yükümlülerin kimlik, adres, nitelik, tahsil, özellik, meslek vb bilgileri bilgisayar ortamına aktarılırken sağlık durumuna ilişkin de belge talep edilir. Askerlik sağlık muayenesi kişinin askerlik yapmaya elverişli olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Kişi sağlık kuruluşunda muayene olur ve kişiye askere elverişlidir yada askere elverişli değildir diye rapor düzenlenir. Sağlık muayenesi özetle kişinin sağlık durumunun askerlik yapmaya uygun olup olmadığını belirlemek için sağlık kuruluşunda yapılan işlemdir.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Zamanında askerlik yoklamasını yaptırmayan kişiler Askeralma Yönetmeliğinin 99’uncu ve 101’inci madde hükümlerine göre yoklama kaçağı kabul edilir ve haklarında yoklama kaçağı olarak işlem tesis edilir. Yoklama kaçağı olan kişiler yoklama yaptırmadıkları süre ile orantılı olarak idari para cezasına çarptırılır. Şunu da eklemekte fayda var. Askerlik çağına girmemiş olanlar ile askerlik yükümlülüğünü fiilen silahaltına alınmayı gerektirmeyen askerlik hizmet çeşitlerinden biriyle yerine getirecek veya getirmiş sayılacak olanların yoklamaları yapılmaz. Örneğin dövizle askerlik yapacaksanız askerlik yoklaması yaptırmanıza gerek yoktur. Yada örneğin 20 yaşından küçükseniz yoklama yaptırmanıza gerek yoktur.

Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır?

1. Bir kişi askerlik yoklama ve muayene işlemleri sırasında muayene olmak istediğinde yoklama işlemleri Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara göre yapılır.

2. Sağlık muayenesi aile hekimleri tarafından yapılmaktadır. Aile hekiminize gidip askerlik yoklaması için muayene olmak istiyorum dediğinizde sizi muayene edecektir. Aile hekiminiz yok ise müracaat ettiğiniz askerlik şubesine en yakın resmî sağlık kuruluşundaki hekim tarafından muayene işlemleriniz yapılır.

3. Sizin muayene işleminizi yapacak olan doktor öncelikle sizin kimliğinizi alır. Yoklamaya esas belgeler ile kimlik kartınız arasında sorun var mı yok mu diye kontrol eder. Yani yoklamayı yaptıran kişi ile muayene olan kişi aynı kişi mi diye kontrol yapar.

4. Yükümlülerin sağlık muayenelerinden önce sağlık durumları hakkında beyanları alınır. Bilinen bir sağlık sorununuz var ise bu sağlık sorununuzu bu noktada doktora söylemeniz çok önemli. Bu noktada doktor sizin askerlik yapıp yapamayacağınıza karar verecek fakat siz bir bilgi vermezseniz iki dakikada sizin gizli hastalıklarınızı tespit edemez. Sizin mevcut hastalıklarınızı doktora söylemeniz ciddi önem arz ediyor yani. Yükümlü varsa sağlık durumuna ilişkin raporları ile birlikte ilgili hekime müracaat eder. Hekim, yükümlünün beyan ettiği rahatsızlıkları da dikkate alarak fiziki muayeneyi yapar ve sonucunu askerlik yoklaması sağlık muayene belgesinin ilgili bölümlerine yazarak imzalar.

5) Şunu özellikle belirtmekte fayda var. Eğer siz sağlık sorununuzu söylemezseniz ve doktor da herhangi bir anormallik görmez ise sizden özel olarak şu işlemleri yap getir denmez. Yani mesela kolum kırık demezseniz git bir röntgen çek getir demezler. Yada kalbim delik demezseniz doktor durduk yere git kalbine ilişkin bir grafik getir demez. Sizin beyan etmeniz lazım ki doktor da buna istinaden bir veri elde edip sizi yönlendirsin ve muayene etsin.

6. Doktor tarafından yapılan muayene sonrasında sizin askere elverişli olup olmadığınıza dair bir takım kodlar verilir ve bu kodlar raporunuza yazılır. Bu kodlar ilgi yönetmeliklerin eklerinde yer alan hastalık listesine göre verilir. Şöyle anlatayım;

a. Sağlamlar ile tespit edilen hastalıkları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin EK-C’sinde yer alan Hastalıklar Listesinin (A) diliminden kod verilenler hakkında ‘‘Askerliğe Elverişlidir” kararı verilir. Yani muayene oldunuz ve size hastalıklar listesinin a diliminde olan hastalıklardan biri tanımlandı yada tam sağlamsınız denildi. Bu durumda size askere elverişlidir raporu verilir.

b. Hakkında karar verilemeyenler ile beyan ettiği hastalığı ya da fiziki muayene bulguları nedeniyle ileri tetkik yapılarak değerlendirilmesi gereken yükümlüler Sağlık Bakanlığınca belirlenen Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili en yakın sağlık kuruluşunun ilgili birimine doğrudan sevk edilir. Aile hekimlerinde detaylı cihazlar yoktur. Sizi muayene etti ama diyelim ki karar veremedi. O zaman sizi tam teşekküllü hastaneye sevk eder. Ve sizin askere elverişli olup olmadığınıza hastanenin sağlık kurulu heyeti karar verir.

7. Yetkili sağlık kuruluşlarına sevk edilenlerin işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılır. Bunlar genel randevu sistemine dâhil edilmezler. Yoklama kaçağı ve bakayaların muayeneleri sevk edildikleri yetkili sağlık kuruluşları tarafından aynı gün içerisinde sonuçlandırılır. Sağlık kuruluna çıkarılması gerekenlerin işlemlerinin ilk heyet gününde bitirilmesi esastır.

8. Yükümlüler hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin EK-C’sinde yer alan Hastalıklar Listesinin;

a. (C) diliminden yoklama sırasında ‘‘Ertesi Yıla Bırakma’’, sevk sırasında ‘‘Sevk Geciktirmesi’’,

b. (B) veya (D) dilimlerinden ‘‘Askerliğe Elverişli Değildir’’,

kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, Sağlık Bakanlığınca belirlenen Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşunun sağlık kuruludur. Yani heyettir.

Yoklama ve Sınıflandırma İşlemleri

1. Yoklaması yapılanlar; askerliğe elverişli olanlar, geçici rahatsızlığı bulunanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olarak ayrılır. Yani askerlik yoklaması esnasında yapılan muayene neticesinde sizin askere elverişli olup olmadığınız, askerlik yapıp yapamayacağınız belli olur.

2. Askerliğe elverişli olmayanlar silahaltına alınmaz. Sizin ciddi bir sağlık sorununuz var ve ilgi yönetmeliğe göre askerlik yapmaya elverişli değilseniz siz isteseniz de sizi askere alamazlar.

3. Geçici rahatsızlığı bulunanlara, raporlarının bitiminde yapılacak muayeneleri sonucunda verilecek sağlık kararına göre işlem yapılır. Diyelim ki kolunuz kırık. Size kolunuz iyileşene kadar erteleme kararı verilir. Kolunuz iyileşince muayeneniz yapılır ve askere sevk işlemleriniz yapılır.

4. Yoklama sonunda askerliğe elverişli olanlar tahsil seviyelerine göre yedek subay aday adayı, yedek astsubay aday adayı veya er statüsüne ayrılır. Yoklama ve muayene işlemleri aslında sizin sınıflandırılma işleminizdir. Sizin askerlik yapıp yapamayacağınızı belirlemek için yapılan işlemdir.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Çağdaş karnas

Boy 1.73 kilo 147 direk muaf verilir mi

Başa dön tuşu