Güncel Bedelli Askerlik Ücreti – Temmuz/Aralık 2020 Arası

Değerli Arkadaşlar;

Bildiğiniz üzere 7179 Sayılı Askeralma Kanunu ile birlikte bedelli askerlik kalıcı hale getirildi ve bedelli askerlik yapacakların ödeyecekleri ücretlerin yılda 2 defa olmak üzere günün ekonomik koşullarına göre güncelleneceği mevzuatla hüküm altına alındı.

Bütçe ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüğü yayımladığı bildiri ile Temmuz 2020 tarihinden 1 Ocak 2021 tarihine kadar geçerli olacak olan bedelli askerlik ve Dövizle Askerlik tutarını açıkladı. Bu açıklamaya göre;

Bedelli askerlik ücreti : 37 bin 70 lira olarak belirlendi. 

Dövizle Askerlik Ücreti : 5563 Euro olarak belirlendi.

Bedelli Askerlik Kanun Maddesi Nedir?

MADDE 9- (1) İstekli olanlardan Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenecek sayıda yükümlü, 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel tutarını silah altına alınmadan önce Bakanlıkça belirlenecek sürede peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.
(2) İstekli sayısının bedelli askerlik için belirlenen sayıdan fazla olması halinde, bedelli askerlikten yararlanabilecek olanlar kura ile seçilir. İstekli sayısının yararlandırılacak sayısından az olması durumunda kura çekimi yapılmadan tüm istekliler bedelli askerlik hizmeti için seçilir. Yararlanma şartlarını haiz olanlar yasal erteleme hakları devam ettiği sürece seçime tabi tutulur. Bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmez.
(3) Bu uygulama kapsamında tahsil edilen tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Bakanlık merkez muhasebe birimi hesabına yatırılır.
(4) Bedel ödenmesi ve uygulamaya ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir.
(5) Bu madde kapsamında sevke tabi olanlardan katılmayarak bakaya kalanlar ile aynı celpte sevke tabi tutulan emsallerinin terhise hak kazanacağı tarihe kadar katılmayanlar kapsam dışına çıkarılarak bu kişilere erbaş ve er statüsünde askerlik hizmetleri tamamlattırılır. Kapsam dışına çıkartılanlara talepleri halinde geri ödeme yapılır.
(6) Bedelli askerlik hizmetinden; fiili askerlik hizmetine başlayanlar, bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar yararlanamazlar.
(7) Seferberlik ve savaş halinde bu madde hükümleri uygulanmaz.

Her İsteyen Bedelli Askerlik Yapabilir mi?

Gelin hep birlikte kanun maddelerini tek tek yorumlayalım. 1. Maddede “bakanlıkça belirlenecek sayıda yükümlü” bedelli askerlik yapabilecektir diyor. Buradan anladığımız kadarıyla başvuru yapan herkes bedelli askerlikten faydalanamayacak. Şöyle düşünelim. Diyelim ki Bakanlık bu dönem 50 000 kişi bedelli askerlik yapabilir dedi. Bedelli askerlik yapmak isteyen kişi sayısının ise 60 000 olduğunu düşünelim. Bu durumda bu 60 000 kişiden 50 000 kişi bedelli askerlik yapmak üzere kura ile belirlenecek. Geriye kalan 10 000 kişi o celp döneminde bedelli askerlik yapamayacak. Bu 10 000 kişiden tecil hakkı olanlar sonraki celp döneminde yine kuraya girecek. Tecil hakları olmayanlar ise eğitim durumuna göre yedek subay, yedek astsubay, erbaş yada er olarak askerlik yapacak. Bedelli haklarını kaybetmiş olacaklar.

2020 Yılı Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?

Kanunda “240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel tutarını silah altına alınmadan önce Bakanlıkça belirlenecek sürede peşin ödenecektir” diyor. Her yıl Temmuz ve Ocak aylarında bu tutar memur aylık katsayısına göre artırılacak. Para ödemeleri peşin olarak yapılacaktır deniliyor kanunda yani taksitle ödeme yapma şansınız yok. Bedelli askerlik ücreti : 37 bin 70 lira olarak belirlendi. Dövizle Askerlik Ücreti : 5563 Euro olarak belirlendi.

Bedelli Hakkımdan Vazgeçersem Ne Olur?

Diyelim ki siz bedelli askerlik yapmak istediğinizi söylediniz ve siz kura sonucunda bedelli askerlik yapacak kişilerden biri olarak belirlendiniz. Siz bedelli askerlik hakkınızdan vazgeçerseniz bir daha bedelli askerlik yapma şansınız olmuyor. Yani bedelli askerlik çıktıktan sonra vazgeçip sonra yeniden “ben bedelli yapacağım” diyemiyorsunuz. Kura sonucunda bedelli çıkınca parayı yatırıp bedelli askerlik yapmanız şart. Yoksa bir daha bedelli askerlikten faydalanamıyorsunuz.

Bedelli Askerlik Süresi Ne Kadar?

7179 Sayılı Askeralma Kanununa göre bedelli askerlik yapacaklar bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar. Yani bedelli askerlik süresi 1 ay olarak belirlendi. Temel askerlik hizmeti zorunlu. Bedelli askerlik yapacaklar 1 ay temel askerlik eğitimini yapacak sonra terhis edilecekler.

Bedelli Askerlik’te Sevk Edilip Birliğe Katılmazsak Ne olur?

7179 Sayılı Askeralma Kanununda “Sevke tabi olanlardan katılmayarak bakaya kalanlar ile aynı celpte sevke tabi tutulan emsallerinin terhise hak kazanacağı tarihe kadar katılmayanlar kapsam dışına çıkarılarak bu kişilere erbaş ve er statüsünde askerlik hizmetleri tamamlattırılır.” denilmektedir.

Yani diyor ki bedelli askerlik yapmak istediniz, kura ile de bedelli yapmaya hak kazandınız, eğer birliğinize vaktinde gidip teslim olmayıp bakaya kalırsanız bedelli askerlik hakkınız yanıyor. Ve bir daha bedelli askerlik yapamıyorsunuz ve yedek subay yada yedek astsubay da olamıyorsunuz. Erbaş yada er olabiliyorsunuz.

Bedelli askerlik yapmak istediniz, kura ile de bedelli yapmaya hak kazandınız, tecil hakkınız da var ve siz emsalleriniz terhis olana kadar birliğe teslim olmadınız. Bu durumda da bir daha bedelli askerlik yapamıyorsunuz ve yedek subay yada yedek astsubay da olamıyorsunuz. Erbaş yada er olabiliyorsunuz.

Bedelli Askerlikten Vazgeçersem Para İadesi Alabilir Miyim?

Kanunda “Kapsam dışına çıkartılanlara talepleri halinde geri ödeme yapılır.” denilmektedir. Eğer kura sonunda bedelli yapacağınız belli oldu ve siz bedelliden vazgeçtiyseniz, çeşitli sebeplerle bedelli askerlikten vazgeçtiyseniz para iadesi alabiliyorsunuz. Devlet ödediğiniz parayı size iade ediyor son kuruşuna kadar. Siz para iadesi yapılsın diye basit bir dilekçe ile başvuru yaparsınız. Askerlik şubesine teslim edersiniz. Para da yaklaşık 2 hafta içinde hesabınıza geri yatar.

Kimler Bedelli Askerlikten Faydalanamaz?

Kanunda “Bedelli askerlik hizmetinden; fiili askerlik hizmetine başlayanlar, bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar yararlanamazlar.” ifadesi yer almaktadır.

Askerlik yeriniz belli oldu ve birliğe teslim olmadıysanız bedelli askerlikten faydalanabilirsiniz. 1 Saat bile olsa birliğinize teslim olduysanız yani askerlik yapacağınız birliğe gidip teslim olduysanız bedelli askerlik yapamazsınız.

Bakaya durumda olanlar kesinlikle bedelli askerlik yapamaz.

Yoklama kaçağı olanlar kesinlikle bedelli askerlikten faydalanamaz.

Saklı olanlar bedelli askerlikten kesinlikle faydalanamaz.

Bedelli Askerlik Yol İzni Kaç Gün?

Bedelli askerlik yapacaklara da yol izni verilmektedir. Her 800 kilometre için 1 gün yol izni verilir. Yol izni ikamet adresine göre değil memlekete göre verilir. Birliğiniz ile memleketiniz arasındaki mesafeye bakmanız gerek.

1) Gidilecek Yer <= 800 km  = Bu durumda 1 Gün yol izni verilir

2) 800 km < Gidilecek Yer <= 1600 km = Bu durumda 2 Gün yol izni verilir.

3) 1600 km < Gidilecek Yer = Bu durumda 3 Gün yol izni verilir.

Bedelli Askerlik Birliğe Geç Teslim Olursam Ne Olur?

2-3 gün geç teslim olmanız durumunda ciddi bir sorun olmaz. Fakat aynı celpte sevke tabi tutulan emsallerinin terhise hak kazanacağı tarihe kadar katılmayanlar kapsam dışına çıkarılır ve bu kişiler bir daha bedelli askerlik yapamaz. Er yada erbaş olarak askerlik yaparlar. Yedek subay yada yedek astsubay da olamazlar.

Bedelli Askerlik Çıkıp Sağlık Raporu Alanların Durumu Ne Olur?

Kurada bedelli askerlik çıktı fakat siz sağlık raporu aldınız ve birliğe katılamadınız diyelim. Bu durumda sonraki celp dönemine bırakırlar sizi. Sağlık mazereti sebebiyle gidemiyorsunuz çünkü.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu