Üniversite Mezunları Nasıl Subay Olabilir?
Bu yazımızda sizlere üniversitelerin 4 yıllık bir fakültesinden yada 4 yıllık bir yüksek okuldan mezun olanların nasıl subay olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne katılabileceklerini detaylı olarak anlatacağız. Eğer siz de 4 yılık bir fakülteden yada yüksek okuldan mezun olduysanız yada mezun olacaksanız yazımızı özenle okumanız subay olmanıza fayda sağlayacaktır. Bu yazı size subay olabilmeniz konusunda yol gösterecektir. Haydi başlayalım;
Üniversite Mezunlarının Subay Olabilmesi Hakkındaki Mevzuat Nedir?
Fakülte veya yüksek okulları bitiren kadın veya erkeklerden muvazzaf subay olmak isteyenlerin karşısına Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu çıkmaktadır. Sizin subay olabilmeniz yada subay olamamanız tamamen bu kanunda yer alan şartları taşıyıp taşımama durumunuz ile ilintilidir. Yani ben fakülte yada yüksek okul bitirdim. Subay olmak için hangi kanuna bakacağım derseniz kanun şu: Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu
Fakülte veya Yüksek Okul Mezunlarının Subay Olmadaki Yaş Şartı?
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda bu husus şöyle düzenlenmektedir. ” En az dört yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitiren kadın veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için başvuranlar; düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmiyedi yaşını, lisansüstü öğrenimi tamamlamış olanlarda ise otuziki yaşını, uzmanlığını tamamlamış tabipler için otuzbeş yaşını bitirmemiş olmak.”
Yukarıda yer alan mevzuat hükmünden anladığımız üzere subay olmak istiyorsanız lisans mezunuysanız 27, yüksek lisans mezunuysanız 32, uzmanlığını tamamlayan bir doktorsanız 35 yaşını bitirmemiş olmalısınız. Bu yaşları hesaplarken içinde bulunduğumuz yıldan doğum tarihinizi çıkarmanız yeterlidir. Ay hesabı yapılmaz. Örnek vermek gerekirse 20 şubat 2000 tarihinde doğan biri ile 15 ekim 2000 tarihinde doğan kişi aynı yaştadır TSK’ya göre. Siz de diyelim ki 2000 yılında doğdunuz. İçinde bulunduğumuz yıl diyelim ki 2020. Sizin yaşınız 2020 – 2000 = 20 yaşındasınız. Bu şekilde hesap yapacaksınız.
Fakülte veya Yüksek Okul Mezunlarının Subay Olma Şartları
Yaşla ilgili şartı yukarıda inceledik. Şimdi diğer şartlara bakalım. Mevzuat diyor ki: “yedek subay olma koşullarını taşımak, yönetmelikte öngörülen sınavlar ile uygulanacak temel askerlik eğitiminde başarılı olmak ve diğer nitelikleri de haiz bulunmak şartıyla harp okullarında yetiştirilemeyen veya yeterince yetiştirilemeyen sınıflarda muvazzaf subaylığa atanabilirler.” Mevzuat özetle sizin yedek subay olma şartlarını taşımanız gerektiğini (yani 4 yıllık okul mezunu olmanızı, sağlıklı olmanızı falan), Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapacağı yazılı sınavda ve temel askerlik eğitiminde başarılı olmanız gerektiğini belirtmektedir.
Subay Olmak İçin Ne Zaman Başvuru Yapabilirim?
Mevzuatta diyor ki: ” Bunlardan, terhislerini müteakip başvuranlar ile askerlik hizmeti esnasında veya terhislerini müteakip en az dört yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitirip başvuranlar da birinci fıkra hükümlerine göre muvazzaf subaylığa naspedilebilirler.” Yani askerliğini yapan biri subay olmak için başvuru yapabilir. Askerliğini bitirmiş olan biri de subay olmak için başvuru yapabilir. Askerliğe başlamadan önce subay olmak için başvuru yapılamayacağı bu maddeden anlaşılmaktadır. Yani önce askerliğe başvurup askere alınmanız subay olmanız için şarttır. Askere alındıktan sonra dilerseniz askerdeyken dilerseniz de terhis olduktan sonra subay olmak için başvuru yapabilirsiniz.
Sınavları Geçen Hemen Subay mı Oluyor?
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda diyor ki ” Bu madde hükümlerine göre subay nasbedilenler, 15 inci maddede öngörülen askeri eğitimi müteakip atandıkları görevlerde bir yıllık deneme (adaylık) süresine tabi tutulurlar. Doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığı emrinde görev yapmak üzere subay nasbedilenlerin deneme süresi iki yıldır.” Buradan anladığımız üzere 1-2 yıllık deneme süresi oluyor ve bu süre zarfında yeterli görülmeyenler subay olamıyorlar ve TSK ile ilişikleri kesiliyor. Yani tüm sınavları geçtikten sonra 1-2 yıllık deneme süresi oluyor. Öyle hemen subay olunmuyor sınavlar bitince. Memurlukta aday memurluk gibi bir durum yani.
Subaylıktan İstifa Eder yada Atılırsam Ne Olur?
Bu durum mevzuatta çok net şekilde açıklanmıştır ve açık söylemek gerekirse cezai yaptırımları da vardır. Mevzuat hükmü aynen şöyle diyor : “Temel askerlik eğitiminde veya askeri eğitimde başarı gösteremeyenler, eğitimi başarı ile bitirdikten sonra atandıkları görevde bir yıllık (doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığı emrinde görev yapmak üzere subay nasbedilenler için iki yıl) deneme süresi sonunda Türk Silahlı Kuvvetlerine uyum sağlayamayan veya subaylığa engel hali görülenler ile deneme süresinin bitimine kadar kendi istekleri ile ayrılmak isteyenlerin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişikleri kesilir ve aldıkları aylıkları dışında Devletçe bunlara yapılan masraflar, kanuni faizleriyle birlikte kendilerinden tahsil olunur.”
Yani tamam TSK’dan ayrılabilirsin fakat devlet seni eğitmek için bir sürü para harcadı. Seni eğitmek için harcadığımız paraları iade et ve öyle git deniliyor. Maaşlarınız sizde kalır fakat eğitim giderleri sizden tahsil edilir.
Sağlık Şartları Nelerdir?
Muvazzaf subay adayları sağlık, disiplin, mükafat ve ceza işlemleri bakımından harp okulu öğrencilerinin intibak eğitiminde tabi olduğu kural ve müeyyidelere tabidir.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgilere Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’ndan ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili görüşlerinizi de bu yazının altından bize ve ziyaretçilerimize iletebilirsiniz.