Temsili Askerlik Nedir?
Temsili askerlik 7179 Sayılı Askerlik Kanunu kapsamında askerlik yapmaları mümkün olmayan kişilerin askerlik hizmetini sembolik olarak yapmalarına imkan tanıyan bir düzenlemedir. Askerlik kanununa göre bir kişinin askere alınabilmesi için bir takım temel şartları taşıması gerekmektedir. Mesela boyunun TSK tarafından belirlenen standartlardan daha uzun yada daha kısa olmaması gerekmektedir. Standartlara uymayan vatandaşlara “Askere Elverişli Değildir” belgesi düzenlenir ve bu kişiler Askerlik Kanunu gereğince kesinlikle askere alınamazlar.
İşte Temsili Askerlik tam bu noktada devreye girmektedir. Temsili Askerlik uygulaması ile askerlik yapması kanunen mümkün olmayan kişiler dilerlerse 1 günlüğüne askere alınmakta, askerlik yeminleri yaptırılmakta ve sonrasında da terhis edilmektedir. Bu vesile ile engelli vatandaşlarımız da vatani görevini bir kaç saatliğine de olsa yerine getirmenin mutluluğunu yaşamaktadır.
Örneğin bir görme yada işitme engelli vatandaşımız normal şartlarda kesinlikle askere alınamaz ve bu kişiler askerlik görevinden de muaftır. Fakat bu kişilere Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yılda bir defa olmak üzere temsili askerlik yapma fırsatı verilmektedir. Engelli vatandaşlarımız da bu güzel uygulama sayesinde vatana olan borçlarını ödemenin hazzını yaşamaktadır.
Temsili Terhis Belgesi Nedir?
Temsili olarak askerlik hizmetini yapan kişilere Temsili Terhis Belgesi verilir. Bu kişiler için bu belge askerlik hizmetlerini yerine getirdiği anlamına gelmektedir.
Kimler Temsili Askerliğe Katılabilir?
7179 Sayılı askerlik kanunu kapsamında askerlik hizmeti yapmasına imkan verilmeyen kişiler dilerlerse temsili olarak 1 günlüğüne askerlik hizmeti yapabilirler. Eğer siz de temsili askerlik hizmetini yerine getirmek istiyorsanız TSK’nın her yıl yayımlanan Temsili Askerlik hizmeti iş ve işlemlerini takip etmelisiniz. Duyuru metni TSK’nın resmi sitesinde yayımlanmaktadır.