2018 Yılı Asteğmen Maaşı Ne Kadar?
Asteğmenler devlet memurları gibidir. Devlet memurlarına yapılan zamlar aynı şekilde yedek subayların maaşlarına da yapılır. Temmuz ayında enflasyon farkı ile birlikte memurlara % 8,67 oranında zam yapılmıştır. Temmuz 2018’den ocak 2019 tarihine kadar asteğmenler aşağıda gösterilen maaşı alacaktır. Bu maaş asteğmenlerin ellerine geçecek net paradır. Bürüt ücret bunun çok üzerindedir fakat asteğmenlere aşağıda gösterilen miktar kadar para ödemesi yapılacaktır.
2018 Yılı Temmuz Ayı Sonrası Asteğmenler (Yedek Subaylar) Ne Kadar Maaş Alır?
2018 Yılında Rütbeli Maaşları Ne Kadar Oldu?
- Asteğmen Maaşı : 4564 TL
- Teğmen Maaşı : 4944 TL
- Üsteğmen Maaşı: 5216 TL
- Yüzbaşı Maaşı: 5705 TL
- Yarbay Maaşı: 6520 TL
- Albay Maaşı: 7063 TL
- Tuğgeneral Maaşı: 8150 TL
- Tümgeneral Maaşı: 9236 TL
- Korgeneral Maaşı: 9780 TL
- Orgeneral Maaşı: 10323 TL
Yukarıda yer alan tabloda belirtilen ücretler subay ve generallerin ortalama başlangıç maaşlarıdır. Bu maaşlara ek tazminatlar dahil değildir. Şöyle bir örnek vererek durumu açıklayayım. Göreve yeni başlayan teğmen maaşı 2018 yılında 4.944 TL civarındadır. Ancak doğuda görev yapan teğmenlerin maaşları ise doğu tazminatı gibi ek ödenekler ile birlikte yaklaşık 6.000 TL ile 6.500 TL civarında olduğu bilinmektedir. Yani yukarıda yer alan değerler ek hizmet tazminatı olmadan geçerli olan ve batıda görev yapan kişiye göre yazılmıştır. Doğuda görev yapacak asteğmenler yukarıda yer alan maaşların biraz daha üzerinde maaş alacaklardır.
Teğmen Maaşı Ne Zaman Alırım?
Askerliğini asteğmen olarak yapan kişiler askerliğinin son 3 ayında terfi alır ve teğmen olarak askerlik yapmaya başlarlar. Bu durumda bu kişilere teğmen maaşı ödenir. Teğmenler asteğmenlerden yaklaşık 370 lira daha fazla maaş alırlar. Teğmen olan asteğmen de artık bu maaşı alacak demektir.
Tabip Asteğmenler Ne Kadar Maaş Alır?
Kişinin hangi meslek mensubu olduğuna bakılmaz ve askerliğini asteğmen olarak yapan herkese asteğmen maaşı bağlanır. Mühendis olan da doktor olan da öğretmen olan da eğer asteğmen olarak askerlik yapıyorsa aynı maaşı alır. Asteğmen olarak görev yapanların hangi meslekten olduğuna bakılmaz. Herkes aynı maaşı alır.
Askerliği Asteğmen Olarak Yapma Şartları
Lisans mezunları askere gideceği zaman daha önceki yıllarda sınav yapılıyordu ve bazı askerler bu sınav sonucuna göre yedek subay (12 ay) bazı askerler ise kısa dönem er (6 ay) askerlik yapıyordu. 2013 Yılı Ağustos ayında bu durum değiştirildi ve artık sınav yapılmıyor. Günümüzde ihtiyaç durumuna göre kişiler otomatik olarak yedek subay yada kısa dönem er olarak askerlik yapıyor. Askerlik şubesinde askerlik işlemleri yapılırken artık kişiye askerliği kısa dönem olarak mı yoksa yedek subay olarak mı yapmak istiyorsun diye soruyorlar. Siz ikisinden birini seçiyorsunuz. Askeriyenin ihtiyacına göre o alım yapılıyor. Alım önce yedek subay olmak isteyen kişiler arasından yapılıyor. Eğer ihtiyaç fazla ve yedek subay olmak isteyen sayısı az ise o vakit kısa dönem olarak yapmak istiyorum diyenler arasından da rastgele seçim yapılıyor ve o kişiler de yedek subay olarak askerlik yapıyor. Askerlik şubesi başvurusunda yedek subay olarak yapmak isteyen sayısı askeriyenin ihtiyacından daha çok ise o zaman yedek subay yapmak isteyen herkes yedek subay olarak askerlik yapamıyor. Çünkü talep fazla ama ihtiyaç o kadar fazla değil.
Askerde Zorunlu Olarak Yedek Subaylık Yapan Meslekler
Günümüzde Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği fakültesi mezunlarına askeriyede yoğun şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle bu fakülte mezunları askerliklerini mecburen asteğmen (yedek subay) olarak yapmaktadır. Bu kişilerin şu anda kısa dönem er olarak görev yapmaları mümkün değildir. Diş hekimlerinden ve doktorlardan çok az kişi istisna da olsa kısa dönem er olarak askere alınabilmektedir.
Yedek Subaylar Kaç Ay Maaş Alır
Yedek subay olarak askerlik yapacaklar acemilik döneminde maaş alamazlar fakat acemilik bittikten sonra maaşları nakit olarak hesaplarına yatar. Yedek subaylar devlet memuru gibi kabul edilir ve maaşları peşin olarak yatar. Yani yedek subay olanlar acemilik bitince ayın 15’inde maaşlarına kavuşur. Acemilik dönemi meslek kurası çekenlerde daha kısadır. Meslek kurası çekenler yaklaşık 1 ay acemilik yapar ve sadece 1 ay maaş alamaz. Geri kalan 11 ayda maaş alırlar. Meslek kurası olmayanlar ise 2 aya yakın bir süre acemilik yapar. Bu sürede maaş alamazlar. Geriye kalan 10 ayda maaş alırlar.
NATO Barış Gücü bünyesinde Bosna, Kosova gibi yerlerde görev yapan asteğmenler neye göre hangi branşdan seçiliyor bir bilginiz veya fikriniz var mı acaba?
Levent Bey;
Bir çok branştan asteğmen alınıyor ama dil bilenler seçiliyor genellikle…
2019 yılı maaşları farklı mı? Ne zaman belli olur?
Metin Bey;
2019 yılında enfasyon farkı ve memur zammı eklenecek. % 15 – %19 arasında zam olacak maaşlara..
Bilgisayar öğretmenliği mezunuyum 2.91 ortalama ile mezun oldum yedek subay çıkma ihtimali nedir