Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Nedir?

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapmakta olan ve görev yapacak olan herkes Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümlerine göre muayene edilir ve muayene sonrasında bu yönetmelikte yer alan maddelere göre kişiye ilgi raporlar düzenlenir. Bir kişinin askere elverişli olup olmadığı, üst rütbelerde görev yapıp yapamayacağı, komando, bordo bereli, yedek subay vb. olarak görev yapıp yapamayacağı bu yönetmelikte belirtilen hükümlere göre belirlenmektedir. Bu Yönetmeliğin amacı; Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olan askeri ve sivil personel, öğrenciler ve bunların adayları ile askerlik göreviyle yükümlü vatandaşların Türk Silahlı Kuvvetlerindeki görevlere uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmek ve barışta ve savaşta yapılacak sağlık işlemlerini düzenlemektir.

Yükümlülerin Sağlık Muayeneleri Hangi Hastanede Yapılır?

Yükümlülerin sağlık muayenelerinin hangi hastanelerde yapılacağı 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ile düzenlenmiştir. İlgi kanun gereğince yükümlülerin sağlık muayeneleri, askerlik şubelerinin bulunduğu yerlerde, öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda veya asker hastanelerinde tek tabip tarafından aşağıdaki şekilde yapılır. Yani muayenenizi illa askeri hastanede yada herhangi bir hastanede yaptırmanıza gerek yok. Aile hekiminiz de sizin muayenenizi yapabilir. İsterseniz askeri isterseniz sivil bir hastanede muayene olabilirsiniz…

Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır?

Yükümlülerin tam bir fizik muayeneleri yapılır, boy ve ağırlıkları tespit edilir. Yükümlüler tarafından, içeriği askere alma yönergesinde belirlenen yükümlülere yoklamada uygulanacak sağlık durumu hakkında bilgi formu doldurularak imzalanır. Ayrıca aynı formda yer alan “Aile Hekimi/Tek Tabip Değerlendirmesi” bölümündeki sorgu ve değerlendirmelere ilişkin bilgiler muayeneyi yapan tabip tarafından doldurulur. Muayene sonunda;
a) Sağlamlar ile tespit edilen hastalık veya arızaları nedeniyle Hastalık ve Arızalar Listesinin (A) diliminden kod verilenler hakkında “Askerliğe Elverişlidir” kararı,
b) Tespit edilen hastalık ve arızası nedeniyle askerliğe elverişli olma durumu hakkında karar verilemeyenlerin ise en yakın asker hastanesinin ilgili birimine sevk edilmesi gerektiğine dair karar, yoklama belgesine yazılır.

Yani kişi muayene edilir. Bu muayenede kişinin boyu, kiloso vb bilgiler tespit edilir. Kişi ilk incelemede askerlik yapmaya elverişli görülürse Hastalık ve Arızalar Listesinin (A) diliminde yer alan kodlardan biri rapora yazılır ve kişi askere uygun bulunmuş olur. Eğer kişinin rahatsızlığı tespit edilemedi ve ciddi bir tetkik gerekiyor ise bu durumda kişi bir hastaneye sevk edilir. İlk muayene hastanede yapılıyor ise o zaman da gerekli test ve analizlerin yaptırılması istenir. Detaylıca anlatmak gerekir ise; Yükümlünün beyan ettiği hastalık veya arızası ya da fizik muayene ile saptanan bozuklukları nedeniyle muayene sonucunda karar verilemeyenlerle; gözlem altında bulunmaları, uzman tabip tarafından değerlendirilmeleri veya laboratuvar ya da görüntüleme gibi ileri etkiklerle değerlendirilmeleri gerekenler, şayet aile hekimi ya da resmi sivil sağlık kuruluşunda görevli tek tabip tarafından muayene edilmiş ise askerlik şubesi tarafından ilgili uzman tabibin bulunduğu en yakın asker hastanesine sevk edilir. Yükümlü, asker hastanesinde tek tabip tarafından muayene edilmiş ise ilgili uzman tabibe yönlendirilir. Yani kişinin hastalığı yada sağlıklı olduğu mutlaka tespit edilir…Yapılan analiz ve testlere göre kişiye hastane tarafından rapor düzenlenir. Düzenlenen rapor  “Askere Elverişlidir, “Ertesi Yıla Bırakma”, “Sevk Geciktirme” veya “Askerliğe Elverişli Değildir” raporlarından biridir.

Askerlikten Muaf yada Askerlik Yapmaya Elverişlidir Raporunu Hangi Kurum Verir?

Yükümlüler hakkında “Ertesi Yıla Bırakma”, “Sevk Geciktirme” veya “Askerliğe Elverişli Değildir” kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, asker hastanesi sağlık kuruludur. Ancak, yatalaklar ile gözle görülür rahatsızlığı bulunanlar hakkında “Ertesi Yıla Bırakma”, “Sevk Geciktirme” veya “Askerliğe Elverişli Değildir” kararlı sağlık raporları, askerlik şubesi başkanı veya vekili ile mülki amirliklerce görevlendirilen resmi iki sivil (varsa biri ilgilinin kayıtlı olduğu aile hekimi) tabipten teşkil edilecek geçici sağlık kurulunca verilebilir. Geçici sağlık kurulunca haklarında karar verilemeyen yükümlüler askerlik şubelerince en yakın asker hastanesine sevk edilir.

Muayenede Herkes Detaylı Şekilde Muayene Edilir mi?

Muayene sırasında herkese chack up yapılmaz. Yani kişi tüm hastalıklara karşı muayene edilmez. Kişi bir hastalığı var ise bildirir. Kişi hastalığını bildirmez ise bu durumda bu durum detaylıca incelenmez. Yükümlü tarafından beyan edilmeyen ya da fizik muayene sırasında belirti ve bulgusuna rastlanmayan çeşitli hastalık ve arızaların ortaya konması veya taranması için laboratuvar veya görüntüleme tetkiki gibi ileri tetkikler yapılması gerekmez. Yükümlülerin bu şekilde gerçekleştirilen sağlık muayenelerinde askerliğe elverişli bulunmaları, kendilerinin muayene tarihinde tam sağlıklı olduklarını göstermez ve silahaltına alındıktan sonra saptanan hastalık ve arızalarının askerlik sırasında ortaya çıktığının kanıtı veya karinesini tek başına oluşturmaz. Eğer bir hastalığınız var ise ilk muayene sırasında bunu muayeneyi yapan doktora bildirmeniz size ciddi fayda sağlayacaktır. Hasta olduğu halde hasta değilim diyen biri askerlikte ciddi sorun yaşayabilir. Hasta olmadığı halde hastayım diyen biri de muayene süreçlerinden geçer ve yine sağlam raporu alır. Hastanede uğraştığı da yanına kar kalır. Yani gerçekten hastaysanız hastayım demenizde fayda var.

Askerlik Başlarken Yeniden Muayene Yapılır Mı?

Kişi askere alındığı ilk hafta içerisinde askerlik başvurusu esnasında muayene edilmesine rağmen yeniden muayene edilir. Bu muayene sırasında kişinin askere sağlam şekilde başlamış olduğu belgelenir. Kişi askerlik başvurusu esnasında sağlam iken askere alıma kadar geçen sürede hastalanmış ve askerliğe elverişsiz hale gelmiş olabilir…O nedenle askere ilk alımda yeniden muayene yapılır.

Terhis Olurken Muayene Yapılır mı?

Kişi terhis olmadan bir kaç gün önce yeniden muayene edilir. Hastalığı var ise tespit edilir ve kayıt altına alınır. Kişi sağlam ise bu durum yine tespit edilerek kayıt altına alınır. Bu kayıtlar çok önemlidir. Çünkü kişi askere sağlam geldi hasta olup döndü ise bununla ilgili yasal durumlar vardır. Askerlik görevinin bitiminde erbaş ve erler hakkında birlik tabibi veya birliğin bulunduğu yerdeki resmi sivil sağlık kuruluşundaki tek tabip veya aile hekimi tarafından, içeriği askeralma yönergesinde belirlenen terhis öncesi uygulanacak sağlık durumu hakkında bilgi formu düzenlenir ve diğer formlarla birlikte askerlik şubesinde yükümlünün şahsi dosyası imha edilinceye kadar muhafaza edilir.

Muayene Sonrası Gruplandırma Nasıl Yapılır?

Askerlik çağına giren yükümlüler, yoklamaları sonucunda aşağıda açıklanan askerliğe elverişli olanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olmak üzere iki gruba ayrılır.
a) Askerliğe elverişli olanlar: Sağlık yetenekleri bakımından hiçbir hastalık ve arızası bulunmayanlar ile hastalık ve arızaları, Hastalık ve Arızalar Listesinin (A) dilimlerine girenlerdir.
b) Askerliğe elverişli olmayanlar: Hastalık ve arızaları, Hastalık ve Arızalar Listesinin (B) ve (D) dilimlerine girenlerdir.

Bunlardan hariç bir de Hastalık ve Arızalar Listesinin (C) bölümüne girenler vardır. Bunlar da sınıflandırması yapılarak askere alım sürecinde sağlık sorunu yaşayanlar ile askerde olanlardan sağlık sorunu yaşayanların sınıflandırılmasıdır. Yani kişi askerdeyken sağlığı bozulur ve askere elverişsiz hale gelir ise Hastalık ve Arızalar Listesinin (C) bölümüne girer.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
86 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Mehmet demircioglu

Benim kilo 115 boy 177 cm beni almıyorlar ama ben gitmek istiyorum onun için ne yapmak garekiyor alamıyorlarsa Şikayet Etcam ben vatanini görevimi yapmak istiyorum ben sporcu biridim

yusuf

II.derece obezsin kg verr

Onur guncicek

Ben muane oldum sikinti cikmadi boyun 1.70 kilo 57 komando olabilirmiyim onun icin evrak lazim mi 1999 dogumluyum

burak

muayeneyi nasıl oldun kardes

ahmet sert

Arkadaşlar öncelikle herkese iyi günler.
4.Sınıf mühendislik öğrencisiyim ve yarın yani 30.05.2018 tarihinde resmen mezun oluyorum ve tecilim bozuluyor.
E devletten asal başvuru yapmam gerektiği söylendi sonrasında muayene olacakmışım benim sorum şu ;
Ağustos celbinde askere gitmek istiyorum fakat son başvuru tarihi 31.05.2018 gözüküyor
Diyelimki yarın e devletten asal başvuruyu yaptım işlemleri başlattım fakat
Muayene ve askerlik şubesi işlemlerim 31.05.2018 e kadar bitmedi
Yinede ağustos celbinde askere gidebilir miyim ?
Birde asal başvurudan sonra işlemler nasıl devam ediyor muayeneye aile hekimimize kendimiz gidip olup raporumu teslim ediyoruz yoksa e devletten muayene için randevu mu veriliyor ?
sorularım biraz fazla ama ilk defa başvuruyorum cevap veren tüm arkadaşlara teşekkürler 🙂 herkese hayırlı teskereler 🙂

İbrahim sapak

Ben 1999 doğumluyum nezaman muaneye girecem ve nasıl girecem

İbrahim sapak

Herkes diyor e.devlet üzeri gire bilirsin bir belge çıktı beli bir tarihe kadar geçerli

Mustafa Bilgi

Kolay gelsin. Ben askerlik muayenemi sağlık ocağında oldum orası bana bir kağıt verdi onu askerlik şubesine götürmeme gerek var mıdır?

Cemil Keskin

175 boyundayine kilo 105 askere alirlarmi

Burak Yılmaz

merhabalar ben yaklaşık 25 yıl avcılarda oturdum oradayken kucukcekmece askerlik şubesıne gıdıyordum şimdi kadıköye taşındım ıkmaetımı buraya aldırdım fakat kafamın karıştıgı nokta ben muayne olmak için nereye gideceğim? bunu nerden öğrenebilirim?

furkan uyanık

ben muayne olacam ama tastiknamem yok açık lise kayıt için vermiştim açık lise öğrenci belgemi versem kabul ederlermi

bilal okur

Aile hekiminde sağlık muayenesi oldum bana verilen belgeyi askerlik şubesine götürmem gerekiyor mu ? kasım celbine yetişebilirmiyim

YAŞASIN BOZKURT

boyum 1.75 KİLO 55 SIKINTI OLURMU

Serkan boz

Benim boyum1.73 kilom 53 bi sıkıntı olmuyor senede olmaz merak etme

ahmet tezcan

1.75 boy 135 kilo askere alırlarmı

Serkan boz

Sana 2 defa tecil verirler zayıfla gel derler

Serkan boz

Slm ben 29 09 1999 luyum ne zaman muane olmam gerek ve benim kutugum Kayseri Sarız hangi celp de giderim?

Serkan boz

İstedigmiz celp döneminde gidebiliyor muyuz yoksa onlaarmi seçiyor celp dönemini teşekkürler

BEDELLİ ADAYI

OBEZ OLUNCA MUAF MI EDERLER YOKSA TECİL Mİ VERİRLER MUAFİYET ŞARTLARI NEDİR ?

hidayet güler

arkadaşlar benim sol gözüm bir kazadan sonra %50görüyor bir sıkıntı olurmu

Enes

Merhabalar benim Sol gözüm %80 görmüyo asker yada komando olabilir miyim

Necati geçer

Benim kalbimde delik vardı açık kalp ameliyatı olarak deligi kapattılar askerden muaf olurmuyum

ali korkmaz

merhaba ben 3 yasındayken açık kalb delik ameliyatı oldum suan 19 yasındayım durumum çok iyii tas gibiyim 1.85 boy 70 kiloyum beni askere alırlarmı şimdiden tesekürler

Mustafa Akbaş

Merhabalar 06,07.1999 doğumluyum üniversite sınavını kazanamadım şuan ne yapmam gerekiyor yada tecil ettirme şansım varmı

ömer

e devletten bakabilin durumuna

Ogulcan

Sa ben 08.07.2000liyim muyaneler nezman bilginiz varmi

Ogulcan

Abi ben gittim bana seneye olacan dediler

dsfdsgfdsgd

sen seneye gidecen

huseyin aydın

merhaba
ikametgahım başka ilde ben bulundugum yerde en yakın aile hekimliğinde muayene olabilirmiyim veya baglı bulundugum aile hekimliğinden mi muayene olmam gerekiyor

Eyüp Avcı

Artık e-nabızdan yapabiliyorsun aile hekimi değişikliğini e devlet şifren ile girebiliyorsun aýin 21’inden sonraki değişimler diğer ayın 5’indegece yarısında değişiyor askerlik için diyorsan celb tarihleri daha erken olsun diyorsan bulunduğun ilin sağlık müdürlüğüne gitmen lazim celbtarihleri icin 30 una kadar yapman gerekiyor muayene islerini o yuzden müdürlükte halletmen gerekiyor mecbur

turgut armutcu

22 ekimde e devlet üzerinden askerlik başvurumu yaptım askere en erken 2019 şubat ayındamı giderim.

turgut armutcu

teşekkürler

Eyüp Avcı

İllere göre celb zamanları var dostum ben Tokat’ta yım mesela normal celb zamanı Ağustos yazıyor ama şubatta gitmak için yada diğer celb dönemlerinde gitmek istiyorsan belli başvuru tarihleri var her celbin, onlara göre gidiyorsun.

Selçuk taş

Muayne oldun mu bi de bulunduğun kütük ne gönderiyor bak bi

özgür can

İyi günler ben önlisans mezunuyum 22 yasındayım saçımda ve yüzümde komple seboreik dermatit egzama var. kafa bölgem hep yara içinde sakal traşı olunca yanıyor yara oluyor. sogukta azıyor iyice hastalık bi rapor gibi bi sey verirler mi bana tecili bozdurcam bu ay.

Selçuk taş

Verirler karfesim

Metin

Fmf hastasıyım bedellide sorun olur mu ?

Ömer Çayan

Ben şimdi muayene olcam ne yapmam gerekiyor

mahsum deniz

sımdı ben 1999 dogumluyum 8 şubat ben muayne nasıl olcm

Selçuk taş

Ilk önce yoklama yapmam lazım ondan sonra bağlı bulunduğun aile hekimine muayne olabilirsin

mahsum deniz

acıl cewap werın

Barış

Askerlik için sağlık muayenesi olacağım aile hekimim doğum iznine ayrılmış ne yapmalıyım ,???

Selçuk taş

Kardeşim aile hekimi değiş dilekçe ver değişirler.

mehmet

ben 4.01.2000 lim 2020 şubat celbin de gitmek istiyorum ne zaman muane olurum şubat celbi 30 kasım

Enis

Merhaba, ben üçüncü denetime gireceğim muayene olarak. 2 yıldır erteleme alıyordum. Bu da son 3. yılım. Sistem bayağı değişmiş. Yeni durumlardan haberdar olmadığım için, direk olarak şubeye gidip işlemleri başlattım. Onlarda beni aile hekimine yönlendirdiler. Ama görüyorum ki e-devlet üzerinden yeni sistemde başvuru filan yapılıyormuş. Ben başvuru filan yapmadım. Bana bu konu hakkında bilgide verilmedi. Bir sorunla karşılaşırmıyım? E-devlet üzerinden durum takibimide yapamıyorum. Yükümlü olarak kayıt bulunmadı hatası veriyor. Son bir soru olarakta 3. denetimim olduğu için, artık askerlikle bağlantım kesilir mi? Cevaplarsanız sevinirim.

MEHMET AKİF

Merhaba, 10 Yaşında iken sandalyeden düştüm ve sol ayağım düz taban oldu. Bununla alakalı sağ ayağım normal sol ayağım düz taban ve omurilik ve kemiklerim yan basmaktan çok ağrıyor. Ayakta duramıyorum tabanı yanıyor. Askerlik durumu Tecilliyim 25 yaşındayım.Bununla alakalı ne yapmalıyım ? Askerlikten muaf olabilir miyim ve ya Tedavisi var mı ?
Şimdiden Teşekkürler

kaan davarcı

merhaba arkadaşlar 22 yaşındayım açık lisede okuyorum su anda askerliğimi bazı ailevi nedenlerden dolayı tecil ettirmiştim 2 sene bugün askerlik subesine gittim tekrardan tecil ettirmek için ek c 2 belgesi aldım belgede okumaya hakkı vardır yazıyor ama subeye gittiğimde okumaya hakkın yok denildi yoklamanı yaptır gel dediler bnde jandarma uzmanlığa başvurdum neden böyle oldu bilen varmı birde bütün işlemlerimi yaptırsam mayıs celp döneminde gidebilirmiyim askere borclarımı ödeyip gitmek istiyorum

Okan gülpınar

Ben heyete gireceğim iki gözümde %97 çıktı heyetten gecermiyim göz icin bır sıkıntı cıkarmı yoksa

ferdi

iyi günler, ben tecili bozdurdum fakat lisans diplomamı 2 ay sonra alacağım yinede askerlığı kısa dönem yapar mıyım ?

Mehmet Glz

Ben aile hekiminden hastaneye sevk oldum. Ancak hastenede mide delinmesi ameliyatı geçirmeme rağmen muayene etmeden askerliğe elverişlidir dediler. Ben buna itiraz edip sadece midem ile ilgili muyane olabilme hakkına sahip miyim? Sahipsem nereye itiraz etmem gerekiyor? 2 küçük kardeşim ırsi olan mide rahatsızlığından dolayı askerde çok sıkıntı çekti sonrasında da elverişli değildir raporu verdiler. Midemde rahatsızlık yoksa gitmeyi isterim. 23.10.1989 doğumluyum.

Rahim karatas

Askerlik muayenesi için illa hikamet ettiğin semtteki askerlik şubesine mi gidilir

YUNUS PEKGÖZ

Başka bir şehirde askerlik muayenesi yapabilir miyiz yoksa illa aile hekimimiz olmasi şart mi?

Önemli değil

Askeri muayenede sağlık sorunum varsa söylemessem bişi olurmu askerlik yapmak istiyorum

Cem

Benim eşim tustanan 18.13 askerlik yapıyor hastaneye gitti elverişli dediler gene hastaneye gitse elverişsiz raporu alırmı

Cem

Benim eşim askerlık yapıyor ayakları tüstaban18.13 hastaneye gitti elverişli dediler gene ditse elverişsiz raporu alırmı

Mustafa akın

bende nefes darlığı kalpte ana damar tıkalı Bir de sol bacağımın üst tarafında platin var birde göğsümde çöküklük var daha önce 3 defa anjiyo oldum iki defa balon oldum bana çürük mu verilir yoksa geri hizmetimi alırlar

Emin

İki gözüm miyop toplamı 10 derece en son 2018 de göz muaynesi oldum kaç dereceden sonra askerlikten muaf olunuyor

Başa dön tuşu