2018 Yılı Yedek Subay – Asteğmen Maaşları Ne Kadar

Ülkemizde lisans mezunu kişiler askerliklerini ya kısa dönem er (6 ay) ya da uzun dönem asteğmen (12 ay) olarak yaparlar. Lisans mezunu kişilerin askerliklerini bu iki tür dışında yapmaları mümkün değildir. Askerliklerini kısa dönem er olarak yapan kişilere de uzun dönem yapan askerlere de belirli miktarda para ödemesi yapılır. Bu yazımızda er, erbaş, asteğmen ve teğmen maaşlarıyla ilgili konuya değineceğiz.

6 Ay Erler Ne Kadar Maaş alır?

Uzun dönem ve kısa dönem fark etmeden tüm er ve erbaşlara devlet her ay düzenli olarak ödeme yapar. Bu ödeme 2015 yılında kadar aylık 20-28 Türk Lirası arasında değişmekteydi. Şu anda bu miktar batıda görev yapan er için 150 TL doğuda görev yapan er için ise 350-450 TL arasında değişmektedir.  Normalde devlet her birliğe her er ve erbaş için belirli miktarda para gönderir. Kışlada bu para er ve erbaşın barınması, yemesi, içmesi için kullanılır. Bu paradan geriye kalan miktar ise er ve erbaşa verilir. Bu para da gördüğünüz üzere epeyce az bir miktardır. Eğer er veya erbaş hava değişimine giderse yada çeşitli sebeplerle kışla dışında bulunması gerekirse o vakit bu kişilere kışlada yemek yemedikleri için ayrıca hava değişimi parası da verilir.

2018 Yılında Asteğmenler (Yedek Subaylar) Ne Kadar Maaş Alır?

 Görev yapılan yere göre Asteğmenlerin aldıkları maaş da değişmektedir. Batıda görev yapan asteğmenler doğuda ve olağanüstü hal bölgesinde görev yapan askerlere göre nispeten daha az maaş almaktadırlar. Havacı olarak görev yapan asteğmenler diğer askerlere göre ek tazminat almaktadırlar. Yani kişinin nerede ve hangi birlikte görev yaptığına göre maaşı değişmektedir.
Asteğmenlere eğitim gördükleri acemilik dönemi boyunca maaş verilmemektedir. Bu kişilere acemilik yaptıkları süre boyunca sadece askeri öğrenci maaşı verilmektedir. Bu ücret de bir hayli azdır. Aylık 250 TL gibi bir ücret düşünülebilir. Acemiliği bitirip birliğinde görev yapmaya başlayan asteğmene ise asteğmen maaşı verilir. Normal şartlar altında batı illerimizden birinde görev yapan bekar bir asteğmen yaklaşık olarak 4564 TL maaş almaktadır. Doğuda görev yapan bir asteğmen ise yaklaşık olarak 5115 TL maaş almaktadır. Doğuda özel hizmet tazminatı gibi ek ödemeler yapılmaktadır. Maaşlar arasında bu nedenle ciddi farklar oluşmaktadır. Bununla birlikte KKTC ve BOSNA’da asteğmenlik yapan kişilere ek ödemeler yapılmakta ve bu kişilere ciddi maaşlar ödenmektedir. Yurt dışında görev yapan asteğmenler batıda görev yapan asteğmenlerin neredeyse iki katı maaş alabilmektedir.

 2018 Yılında Rütbeli Maaşları Ne Kadar Oldu?

  • Asteğmen Maaşı : 4564 TL
  • Teğmen Maaşı : 4944 TL
  • Üsteğmen Maaşı: 5216 TL
  • Yüzbaşı Maaşı: 5705 TL
  • Yarbay Maaşı: 6520 TL
  • Albay Maaşı: 7063 TL
  • Tuğgeneral Maaşı: 8150 TL
  • Tümgeneral Maaşı: 9236 TL
  • Korgeneral Maaşı: 9780 TL
  • Orgeneral Maaşı: 10323 TL

Yukarıda yer alan tabloda belirtilen ücretler subay ve generallerin ortalama başlangıç maaşlarıdır. Bu maaşlara ek tazminatlar dahil değildir. Şöyle bir örnek vererek durumu açıklayayım. Göreve yeni başlayan teğmen maaşı 2018 yılında 4.944 TL civarındadır. Ancak doğuda görev yapan teğmenlerin maaşları ise doğu tazminatı gibi ek ödenekler ile birlikte yaklaşık 6.000 TL ile 6.500 TL civarında olduğu bilinmektedir. Yani yukarıda yer alan değerler ek hizmet tazminatı olmadan geçerli olan ve batıda görev yapan kişiye göre yazılmıştır. Doğuda görev yapacak asteğmenler yukarıda yer alan maaşların biraz daha üzerinde maaş alacaklardır.

Teğmen Maaşı Ne Zaman Alırım?

Askerliğini asteğmen olarak yapan kişiler askerliğinin son 3 ayında terfi alır ve teğmen olarak askerlik yapmaya başlarlar. Bu durumda bu kişilere teğmen maaşı ödenir. Teğmenler asteğmenlerden yaklaşık 370 lira daha fazla maaş alırlar. Teğmen olan asteğmen de artık bu maaşı alacak demektir.

Tabip Asteğmenler Ne Kadar Maaş Alır?

Kişinin hangi meslek mensubu olduğuna bakılmaz ve askerliğini asteğmen olarak yapan herkese asteğmen maaşı bağlanır. Mühendis olan da doktor olan da öğretmen olan da eğer asteğmen olarak askerlik yapıyorsa aynı maaşı alır. Asteğmen olarak görev yapanların hangi meslekten olduğuna bakılmaz. Herkes aynı maaşı alır.

Askerliği Asteğmen Olarak Yapma Şartları

 Üniversiteyi bitiren bir çok kişi askere gitmeden önce iş bulmada ciddi sorunlar yaşamaktadır. Hal böyle olunca askerliğini asteğmen olarak yapmak isteyen binlerce kişi bulunmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yedek subay ihtiyacı sınırlıdır fakat bir çok genç askerliği yedek subay olarak yapmayı talep etmektedir. Bu durumda askerliğini asteğmen olarak yapmak isteyen kişiler arasından seçim yapılmakta ve asteğmen olacak kişiler bilgisayar ortamında ihtiyaca göre rastgele belirlenmektedir. Bazen asteğmen ihtiyacı fazla olmakta ve kısa dönem istemesine rağmen askere asteğmen olarak giden olmaktadır bazen de asteğmen olmak istemesine rağmen er olarak askere gidenler olmaktadır. Kişinin asteğmen olup olmayacağına kendi karar verememektedir.

Lisans mezunları askere gideceği zaman daha önceki yıllarda sınav yapılıyordu ve bazı askerler bu sınav sonucuna göre yedek subay (12 ay) bazı askerler ise kısa dönem er (6 ay) askerlik yapıyordu. 2013 Yılı Ağustos ayında bu durum değiştirildi ve artık sınav yapılmıyor. Günümüzde ihtiyaç durumuna göre kişiler otomatik olarak yedek subay yada kısa dönem er olarak askerlik yapıyor. Askerlik şubesinde askerlik işlemleri yapılırken artık kişiye askerliği kısa dönem olarak mı yoksa yedek subay olarak mı yapmak istiyorsun diye soruyorlar. Siz ikisinden birini seçiyorsunuz. Askeriyenin ihtiyacına göre o alım yapılıyor. Alım önce yedek subay olmak isteyen kişiler arasından yapılıyor. Eğer ihtiyaç fazla ve yedek subay olmak isteyen sayısı az ise o vakit kısa dönem olarak yapmak istiyorum diyenler arasından da rastgele seçim yapılıyor ve o kişiler de yedek subay olarak askerlik yapıyor. Askerlik şubesi başvurusunda yedek subay olarak yapmak isteyen sayısı askeriyenin ihtiyacından daha çok ise o zaman yedek subay yapmak isteyen herkes yedek subay olarak askerlik yapamıyor. Çünkü talep fazla ama ihtiyaç o kadar fazla değil.

 Askerde Zorunlu Olarak Yedek Subaylık Yapan Meslekler

Günümüzde Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği fakültesi mezunlarına askeriyede yoğun şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle bu fakülte mezunları askerliklerini mecburen asteğmen (yedek subay) olarak yapmaktadır. Bu kişilerin şu anda kısa dönem er olarak görev yapmaları mümkün değildir. Diş hekimlerinden ve doktorlardan çok az kişi istisna da olsa kısa dönem er olarak askere alınabilmektedir.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
48 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Gökhan

Merhabalar,

Ben mayıs celbinde askere gideceğim. Şu an ikametgâhım olarak gösterilen adreste oturmuyorum. Başka bir şehre taşındım. Adıma gelecek olan PTT kart muhtemelen eski oturduğum yere gönderilecek. Bu durumu değiştirmek için ne yapmam gerekir?

emre

askerlik şubeye git

Tuncay

Merhaba. yedek subay ve komonda ya evet demek yedek subay olma ihtimali artar mi ?

emrah

YEDEK SUBAY OLARAK GİDİYORUM ACEMİ BİRLİĞİ SAMSUN USTA BİRLİĞİ NEREYE CIKAR ACABA SAĞLIKÇIYIM BIDE YEDEK SUBAYLARIN CALISMASI NASIL OLUYOR

Salih

Merhaba, ilahiyat mezunuyum yedek subay çıkma ihtimali var mıdır? ayrıca şubat ve mayıs celplerinde yedek subay gitme ihtimali fazla, ağustos ve kasım celplerinde ise ihtimal düşük diye bir şey doğru mu?

Mustafa

haziranda mezun olan adam ağustos celp dönemi başvurusunu otomatikman kaçırmış oluyor. Bu yüzden bence tam tersi.

aliasali

İyi günler. Benim sorum şu, ben şimdi son sınıf PDR öğrencisiyim ve asteğmen olarak askerliğe başvurmak istiyorum. Fakat haziranda mezun olacağım. Mayıs da tecili bozdurup ağustos celbine kadar diplomamı verme şansım var mı?. Yoksa mecburen Kasım ayını mı beklemek zorundayım. Ağustos ayında asteğmen olarak görev alma olasılığı daha fazla diyorlar o yüzden ağustos celbinde gitmek istiyorum.

cem dırman

Merhabalar. Bir sorum olacaktı ama tam olarak hangi konunun altına yazmam gerektiğini bilmediğim için buraya yakın bulduğum için buraya yazıyorum. Bu dönem bilgisayar mühendisliğinden mezun olacağım inş ve kasım ayında askerlik görevimi yapmayı planlıyorum. Aslında işe girebilirim fakat askerlik benim için farklı duygular barındırıyor. Her TÜRK asker doğar. Bu sebepten askerlikten herhangi bir çekingem yok. Askerliğimi uzun dönem yapmak istiyorum ve aynı zamanda komando olmak istiyorum. Uzun boylu değilim 170 boyum var hatta fakat kilo oranım iyi. Komandı Asteğmen olabilir miyim?. Beni neler bekliyor, hangi işlemleri yapmam gerekiyor. Detaylı bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler

Harun topallar

Merhabalar ben asteğmen olarak gitmek istiyorum son üç ay kaldığından terfi alıp teğmen oluyormuşuz peki ondan sonra teğmen olarak kalabiliyor muyuz yada ne yapmak lazım sözleşmesi kaç yıl veya vermek istediğiniz ayrıntılı bilgi varsa lütfen dinliyorum

Mehmet Mustafa

Merhaba ben Sınıf öğretmenliği alanından 3.54 diploma notu ile mezun oldum. Şu anda özel bir kurumda çalışıyorum. Askerliğimi Yedek Subay olarak yapmak istiyorum. Çıkma ihtimali var mıdır ? Sınıf Öğretmenleri yedek subay olarak alınıyor mu ?

ahmet

meraba
ben bu yıl beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünden 3.40 diploma notu ile mezun oldum askeliği yedek subay olarak yapmak istiyorum inşallah çıkarsa tabi ki ama bu yıl içerisinde ales sınavlarına girmeyi ve gelecek yıl için yüksek lisans yapmayı düşünüyorum askerde sınavlara girilebiliyormuşuz ama ben yükseklisansa başvuru ve kabul edildiğim taktirde okul başladığında askerlik bitmemiş olacak bu konuda bilgi verebilirmisiniz arkadaşlar şimdiden teşekkür ederim…

Mustafa Doğan

Elektronun ve Haberleşme Öğretmenliği mezunuyum. Aöf ‘den de Medya ve iletişim bitirmek üzereyim inşaallah. Tek dersim kaldı. Bu mezuniyetlerim yedek subay olmada avantaj sağlar mı acaba?

İZZETTİN PALA

MERHABALAR BEN İTÜ DEN PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ MEZUNUYUM.TEĞMEN OLMA ŞANSIM NEDİR?BÖLÜMÜN AVANTAJI VAR MI ?

Uğur TOMBUL

Merhabalar,
Ben Yıldız mekatronik mühendisliği mezunuyum. Tecilimi bozdurup kasım celbi için başvuru yapıcam. Ama uzun dönem istiyorum. Kısa dönemin bana hiç bir getirisi yok. Çıkma olasılığı nedir. ? Birde askerlik yerim açıklandığında kısa dönem çıkarsa sülüsümü almadan bedelliye başvuru yapabilir miyiz. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

Özcan ÖZAYDIN

Kasımda uzun dönem çıkma ihtimali çok az diyorsun ama bu dönem farklı. Uzun dönem bilindiği gibi doktorlar, diş hekimleri ve pdr mezunlarına hemen hemen kesin çıkıyor. Bunların büyük bölümünün bedelliden faydalanacağını düşünürsek bedelli yapmayıp başvuranların şansı artmış olur.

muhammet hellaç

merhabalar ben hemşirelik mezunuyum ort. 3.08 şuan dada yüksek lisans yapmaktayım yarım dönemi bitirdim ort 3.65 dondurup tecilimi bozdursam yedek subay çıkma ihtimali nedir acaba bu arada abimde yedek subay yaptı askerliğini o beni etkilermi

melih özbek

Merhabalar Psikoloji bölümünden bu sene mezun olucam genel ortalamam şuanlık tam 3,00 daha da artar klinik psikoloji alanında yüksek lisans kesin yapıcam ve ordaki ortalamamda 3 ün altına düşmez benim askerlik ne şekilde olur acaba tahmininizi öğrenebilirmiyim

Tolga Demirtaş

İyi günler 27 ağustosta kasım celp dönemi için başvuru yapıp tecilimi bozdurcam kasım dönemi başvurusu için 31 Ağustos son gün olduğu için 27 Ağustosta başvuru yapmam beni şubat celp dönemine erteleyebilir mi işlem sırasına göre mi işleyiş oluyor birde makine mühendisliği mezunuyum 2.99 ortalama ile mezun oldum boy-kilo endeksinde 5 kg eksiğim var uzun dönem yapma şansım nedir? Şimdiden teşekkür ederim

Tolga

Arkadaşlar Merhaba!, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri bölümü mezunuyum bedelliye yaşım tutuyor Asteğmen yapmak için işaretleyeceğim eğer kısa dönem çıkarsa ben gitmem giyip bedelli hakkımdan yararlanabilir miyim bilen biri var mı yardımcı olur musunuz ?

Hakanyatmaz

Asteğmen meslekçi değilse eğer son bir ay teğmen rütbesi takar. Meslekçi atğm. son 3 ay takar rütbeyi. .bizim bölük komutanı Ütğm. 7500 maaş alıyordu.

Yns

Tekirdağda yedek subayım 5200 alıyorum komando

kara

kardeş komando olmak istiyorum seçeneği yedek subay çıkma şansını artırır mı

uğur çolak

merhaba arkadaşlar yedek subay olarak gitmek için tecil bozdum en son muayenemle sınıflamaya soktular o muayenede 188 boy 116 kilo olarak eleveişli onayı aldım ama suan 95 kiloyum bunu şubede belirttim imza atan asteğmene söyledim problem olmaz dedi bi dah muayeneye yollayıp kilomu değiştirmediler. bi sakınca olurmu yedek subaylık açısından

Serkan aksu

Matematik ve spor mezunlari asteğmen olma ihtimali yüksektir

Özay Çolak

iktisat fakültesi (uluslararası ilişkiler) bölümü mezunuyum. yani bir nevi diplomatlık mesleği yedek subay asteğmenlik çıkma durumu nedir ??

cengiz

merhabalar psikoloji 3.sınıf öğrencisiim.Psikologlara olan ihtiyaç nedir .Uzun dönem çıkma olasılığı ne kadardır?Pdr mezunlarından bir farkımız var mı ?

Başa dön tuşu