Muhtaç Asker Ailelerine Nakdi Para Yardımı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2014 yılında yaptığı bir çalışma ile zorunlu askerlik hizmetini yürüten muhtaç er ve erbaşların ailelerine düzenli nakdi para yardımı yapılması için çalışmalar başlattı.  Hayata geçirilen bu program halen geçerliliğini korumaktadır. Yapılan bu çalışmadaki amaç oğlu askerdeyken ekonomik olarak kendine bakamayacak ailelere maddi para yardımı yapılmasıdır.

Er ve Erbaş Ailelerine Yapılacak Yardıma İlişkin Genel Bilgiler

Başvuru Koşulları

1) Askere giden kişi evliyse ve eşinin sosyal güvencesi yoksa Vakıf Mütevelli Heyetinin[1] muhtaçlık kararı vermesi şartıyla askerin eşi programdan faydalanabilmektedir. Askere giden kişi evli ise parayı almak önceliği eşine aittir. Mütevelli Heyeti : Vali/Kaymakamın başkanlığında toplanan aralarında Milli Eğitim, Sağlık, Tarım, Maliye il/ilçe müdürlerinin ve müftünün olduğu atanmış üyelerin, Belediye Başkanı ve Muhtarların olduğu seçilmiş üyelerin ve STK temsilcilerinin oluşturduğu vakıf karar organıdır.

2) Askere giden kişi bekarsa ve anne-babasının sosyal güvencesi yoksa Vakıf Mütevelli Heyetinin muhtaçlık kararı vermesi şartıyla askerin annesi programdan faydalanabilmektedir. Kişi bekar ise annesi parayı alabilmektedir. Eğer evli ise öncelik eşine aittir.

3) Askere giden kişi evli ise, programdan resmi nikahlı eşi faydalanabilir. Askere giden kişi bekar ise başvuru önceliği annesinindir;  anne hayatta değil ise baba başvuruda bulunabilir.

4) 2022 sayılı Kanuna göre Yaşlılık- Engelli Maaşı alan ve eşi/oğlu askerde olan kişiler ayrıca bu yardım programından da faydalanabilmektedir. Benzer şekilde Şartlı Nakit Transferi programından da faydalanmaya devam edebilmektedirler.

Nakdi Yardım Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

1) Başvuran kişinin TC Kimlik Numaralı nüfus cüzdanı yeterlidir. Nüfus cüzdanı dışında bir evrak hazırlamanıza gerek yoktur. Nufus cüzdanı dışında vatandaşlardan herhangi bir belge talep edilmemektedir. Nakdi yardım için başvuran kişinin eşinin/oğlunun asker olup olmadığı veya askerlik hizmetinin devam edip etmediği bilgisi elektronik ortamda Milli Savunma Bakanlığının İnternet sitesinden temin edilmektedir. Kimlik Kartınız (nüfus cüzdanınız) ile başvuru yapmanız yeterli.

Nakdi Yardım Miktarı Periyot ve Süresi

Kişi başı 270 TL olmak üzere 2 ayda bir toplam 540 TL ödeme yapılmaktadır. Para ödemesi hak sahibi vatandaşların PTT kart hesaplarına yatırılmaktadır. Muhtaç Asker Ailelerine Yardım Programı askerlik süresince devam etmektedir. 12 Ay askerlik yapana 12 ay ve 6 ay askerlik yapana 6 ay para ödemesi yapılmaktadır.

Genel Başvuru ve Onay Süreci[3]

  • Vatandaşlarımız resmi ikametgâhlarının olduğu il/ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bir dilekçe ile T.C. Kimlik Numarası içeren bir nüfus cüzdanları ile başvurur.
  • Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi üzerinden kişinin merkezi bilgileri sorgulanır. (Sosyal güvence ve aylık bilgileri, Tapu ve Araç kayıtları, diğer kurum yardımları, vb.)
  • Vakıf Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlileri hane ziyareti yapar ve tespit tutanağı tutar.
  • Vakıf Mütevelli Heyeti sosyal inceleme raporları doğrultusunda uygun görürse yardım kararını alır ve onaylar.
  • Başvuruları Mütevelli Heyetince onaylanan hak sahiplerinin ödemeleri PTT aracılığı ile yapılır.
  • Başvuru ve onay süreci en fazla 1 ay sürmektedir.

Başvuru Yapmalı Mıyım?

Eğer siz askere gidiyorsanız ve ailenizin de maddi durumu gerçekten sıkıntılı ise bu durumda bu yardıma mutlaka başvurun. Siz askerdeyken devlet az da olsa ailenize maddi yardımda bulunuyor. Bu sayede sizin de gözünüz bir nebze olsun arkada kalmıyor.

Başvuruyu Nereye Yapacağım?

Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü kanalıyla İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapılması yeterli. Nüfus cüzdanınız ile gidip durumu söylemeniz başvuru yapmanıza yetiyor.

Maddi Yardım Haricinde Bir İmkan Var mı?

Eğer aileniz sizin bakımınıza muhtaç ise ve siz de askere gitmek zorundaysanız bu durumda Aile ve Sosyal Politikalar İl yada İlçe Müdürlüğüne giderek durumu anlatabilir ve bakıma muhtaç aile fertleriniz için devletin sosyal imkanlarından faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin 70 yaşında anneniz var ve sizin haricinizde ona bakacak kimse yok. Bu durumda başvuru yaparsanız annenizi huzur evine alıp siz askerden dönene kadar ücretsiz bakarlar. Bu gibi durumlarınız var ise mutlaka Aile ve Sosyal Politikalar İl yada İlçe Müdürlüğüne durumu bildirin. Sorununuzu çözecek önlemler alınacaktır.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Furkan

Hani su vatani gorev diyip askerligi baside alanlar 1 yıl sonra hepizi gorecem ne insanlari vatandan soguttular arkadaslar o piskolojiyi bilmeden kimseyi yargilamayin biz terorle karsilasmaya geldik komutanların hanimlarina ayakcilik yapmaya deil komutanlarin ayak ust usde atarak günesin altinda saatlerce beklemeye deil asker hayvan muamelesi goruyor bn ayakci olmaya deil cakal vurmaya geldim asker vatani gorevini yapiyo para karsiliginda yapmiyo ona gore muamele gorsun bilmem anlatabildimmi

Başa dön tuşu