Ülkemizde lisans mezunu kişiler askerliklerini ya kısa dönem er (6 ay) ya da uzun dönem asteğmen (12 ay) olarak yaparlar. Lisans mezunu kişilerin askerliklerini bu iki tür dışında yapmaları mümkün değildir. Askerliklerini kısa dönem er olarak yapan kişilere de uzun dönem yapan askerlere de belirli miktarda para ödemesi yapılır. Bu yazımızda er, erbaş, asteğmen ve teğmen maaşlarıyla ilgili konuya değineceğiz.
6 Ay Erler Ne Kadar Maaş alır?
Uzun dönem ve kısa dönem fark etmeden tüm er ve erbaşlara devlet her ay düzenli olarak ödeme yapar. Bu ödeme aylık 20-28 Türk Lirası arasında değişmektedir. Normalde devlet her birliğe her er ve erbaş için belirli miktarda para gönderir. Kışlada bu para er ve erbaşın barınması, yemesi, içmesi için kullanılır. Bu paradan geriye kalan miktar ise er ve erbaşa verilir. Bu para da gördüğünüz üzere epeyce az bir miktardır. Eğer er veya erbaş hava değişimine giderse yada çeşitli sebeplerle kışla dışında bulunması gerekirse o vakit bu kişilere kışlada yemek yemedikleri için ayrıca hava değişimi parası da verilir.
Asteğmenler Ne Kadar Maaş Alır?
Görev yapılan yere göre Asteğmenlerin aldıkları maaş da değişmektedir. Batıda görev yapan asteğmenler doğuda ve olağanüstü hal bölgesinde görev yapan askerlere göre nispeten daha az maaş almaktadırlar. Havacı olarak görev yapan asteğmenler diğer askerlere göre ek tazminat almaktadırlar. Yani kişinin nerede ve hangi birlikte görev yaptığına göre maaşı değişmektedir.
Asteğmenlere eğitim gördükleri acemilik dönemi boyunca maaş verilmemektedir. Bu kişilere acemilik yaptıkları süre boyunca sadece askeri öğrenci maaşı verilmektedir. Bu ücret de bir hayli azdır. Aylık 25 TL gibi bir ücret düşünülebilir. Acemiliği bitirip birliğinde görev yapmaya başlayan asteğmene ise asteğmen maaşı verilir.
Normal şartlar altında batı illerimizden birinde görev yapan bekar bir asteğmen yaklaşık olarak 3500 TL maaş almaktadır. Doğuda görev yapan bir asteğmene ise yaklaşık olarak 4800 TL maaş almaktadır. Doğuda özel hizmet tazminatı gibi ek ödemeler yapılmaktadır. Maaşlar arasında bu nedenle ciddi farklar oluşmaktadır. Bununla birlikte KKTC ve BOSNA’da asteğmenlik yapan kişilere ek ödemeler yapılmakta ve bu kişilere ciddi maaşlar ödenmektedir. Yurt dışında görev yapan asteğmenler batıda görev yapan asteğmenlerin neredeyse iki katı maaş alabilmektedir.
Teğmen Maaşı Ne Zaman Alırım?
Askerliğini asteğmen olarak yapan kişiler askerliğinin son 3 ayında terfi alır ve teğmen olarak askerlik yapmaya başlarlar. Bu durumda bu kişilere teğmen maaşı ödenir. Teğmenler asteğmenlerden yaklaşık 370 lira daha fazla maaş alırlar. Teğmen olan asteğmen de artık bu maaşı alacak demektir.
Tabip Asteğmenler Ne Kadar Maaş Alır?
Kişinin hangi meslek mensubu olduğuna bakılmaz ve askerliğini asteğmen olarak yapan herkese asteğmen maaşı bağlanır. Mühendis olan da doktor olan da öğretmen olan da eğer asteğmen olarak askerlik yapıyorsa aynı maaşı alır. Asteğmen olarak görev yapanların hangi meslekten olduğuna bakılmaz. Herkes aynı maaşı alır.
Askerliği Asteğmen Olarak Yapma Şartları
Üniversiteyi bitiren bir çok kişi askere gitmeden önce iş bulmada ciddi sorunlar yaşamaktadır. Hal böyle olunca askerliğini asteğmen olarak yapmak isteyen binlerce kişi bulunmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yedek subay ihtiyacı sınırlıdır fakat bir çok genç askerliği yedek subay olarak yapmayı talep etmektedir. Bu durumda askerliğini asteğmen olarak yapmak isteyen kişiler arasından seçim yapılmakta ve asteğmen olacak kişiler bilgisayar ortamında ihtiyaca göre rastgele belirlenmektedir. Bazen asteğmen ihtiyacı fazla olmakta ve kısa dönem istemesine rağmen askere asteğmen olarak giden olmaktadır bazen de asteğmen olmak istemesine rağmen er olarak askere gidenler olmaktadır. Kişinin asteğmen olup olmayacağına kendi karar verememektedir.
Lisans mezunları askere gideceği zaman daha önceki yıllarda sınav yapılıyordu ve bazı askerler bu sınav sonucuna göre yedek subay (12 ay) bazı askerler ise kısa dönem er (6 ay) askerlik yapıyordu. 2013 Yılı Ağustos ayında bu durum değiştirildi ve artık sınav yapılmıyor. Günümüzde ihtiyaç durumuna göre kişiler otomatik olarak yedek subay yada kısa dönem er olarak askerlik yapıyor. Askerlik şubesinde askerlik işlemleri yapılırken artık kişiye askerliği kısa dönem olarak mı yoksa yedek subay olarak mı yapmak istiyorsun diye soruyorlar. Siz ikisinden birini seçiyorsunuz. Askeriyenin ihtiyacına göre o alım yapılıyor. Alım önce yedek subay olmak isteyen kişiler arasından yapılıyor. Eğer ihtiyaç fazla ve yedek subay olmak isteyen sayısı az ise o vakit kısa dönem olarak yapmak istiyorum diyenler arasından da rastgele seçim yapılıyor ve o kişiler de yedek subay olarak askerlik yapıyor. Askerlik şubesi başvurusunda yedek subay olarak yapmak isteyen sayısı askeriyenin ihtiyacından daha çok ise o zaman yedek subay yapmak isteyen herkes yedek subay olarak askerlik yapamıyor. Çünkü talep fazla ama ihtiyaç o kadar fazla değil.
Askerde Zorunlu Olarak Yedek Subaylık Yapan Meslekler
Günümüzde Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği fakültesi mezunlarına askeriyede yoğun şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle bu fakülte mezunları askerliklerini mecburen asteğmen (yedek subay) olarak yapmaktadır. Bu kişilerin şu anda kısa dönem er olarak görev yapmaları mümkün değildir.
Merhaba. 4 yıllık üniversite mezunuyum. e-devlet üzerinden tecilimi bozdurdum yani ASAL başvuru yaptım. Ancak uzun dönem askerlik yapmak isteyip/istemediğime dair bir soru sorulmadı. İşlemi yanlış mı yaptım yoksa yedek subay olarak ayrıca mı başvurmam gerekir?
Teşekkürler
Deniz Bey;
Bir yanlışlık yok. Sistem artık herkesi asteğmen olacak gibi değerlendiriyor. Kısa mu uzun mu diye sormuyor. Herkesi yedek subay adayı olarak değerlendiriyor…Ona göre işlem yapıyor…
merhaba. diş hekimliğinden mezun oldum askere gitmek ve temelli olarak orada kalıp mesleğimi TSK bünyesinde icra etmek istiyorum.bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi
Samet Bey;
Askeri hastanelerin tamamı sağlık bakanlığına bağlandı. Yani eskiden görev yapan askeri hastaneler kaldırıldı. Hal böyle olunca TSK nın sağlık personeli ihtiyacı da azaldı. Gerekli sağlık personelini sağlık bakanlığı karşılıyor. Diş hekimleri de bu nedenler artık kısa dönem er olarak askere gitmeye başladı. Eskiden diş hekimlerinin tamamı 12 ay asteğmen olarak askere gidiyordu…