Askerlik Sevk Belgesi (Sülüs) Nedir?

Askerlik Sevk Belgesi halk arasında Sülüs olarak bilinen ve askere gidecek kişinin sevk tarihini, birliğe ne zaman teslim olması gerektiğini, kaç gün yol izni olduğunu, askerliğinin başladığı tarihe ilişkin bilgileri içeren belgenin adıdır. Askerlik Sevk Belgesi önemlidir çünkü kişinin askerliğinin ne zaman başladığı ve ne zaman biteceği bu evraka göre hesaplanır.

Sülüs yani Askerlik Sevk Belgesi askere gidecek kişiye askerlik şubesinde kapalı bir zarf içerisinde verilir. Bu evrakın kapalı olarak verilmesinin bir sebebi vardır. Bu evrak kişi tarafından açılmamalıdır. Bu zarf kapalı olarak size teslim edilir ve siz o zarfı açmadan birliğinize teslim olana kadar muhafaza etmekle sorumlusunuz. Birliğinize teslim olduğunuzda bu kapalı zarfı acemi birliğinize teslim edersiniz ve sizin sorumluluğunuz orada biter. Bu zarfın açılması siz birliğe teslim olurken başınızın ağrımasına sebep olabilir. O nedenle size askerlik şubesinde verilen zarfı kesinlikle açmayınız ve birliğe teslim olacağınız zaman mutlaka yanınızda götürünüz.

askerlik sevk belgesi
askerlik sevk belgesi

Askerlik şubesinde size verilen kapalı zarfın içinde a,b,c,d nüshaları vardır ve bu nüshaların her birinden üçer adet vardır. Askere Sevk Belgenizde acemi birliğinize ait bilgiler vardır. Bu kapalı zarfla acemi birliğinize gidersiniz ve teslim olursunuz. Acemi birliğinizde sizden bu kapalı zarfı alırlar. Burada size verilen zarfın içerisinde yer alan askerlik sevk belgesinden a ve b suretleri (acemi birliğinize sağ salim katıldığınıza dair belgeler) askerlik şubenize postalanır. Geriye kalan c ve d nüshaları sizin şahsi dosyanıza konulur. Bu nüshalardan c ve d nüshaları usta birliğinize gidene kadar acemi birliğinizde kişisel dosyanızda tutulur. Siz acemi birliğinizden ayrılıp usta birliğinize gidince sizinle birlikte kişisel dosyanız da usta birliğinize gönderilir. Dosyayı siz götürmezsiniz fakat şahsi dosyanız da sizin arkanızdan usta birliğinize gelir.

Usta birliğinize gönderilen şahsi dosyanızda acemi birliğinizde yapılan tebliğ tebellüğ belgeleri, sizden alınan parmak izleri basım formları, acemi birliğinizde çekilen fotoğraflarınız, silah hakimiyet becerilerinizi gösteren silah atışı hedef kağıdı ve buna benzer sizi ilgilendiren tüm evraklar bulunur. Usta birliğinize geldiğinizde dosyanızda bulunan c nüshasında gerekli yerler doldurulur. Askerlik Sevk Belgesindeki c nüshası usta birliğinize katıldığınıza dair bir evraktır ve bu evrak sizin usta birliğinize sağ salim ulaştığınızı gösterir. Bu c nüshası da doldurulduktan sonra askerlik şubenize gönderilir.

kapalı sülüs zarfı
kapalı sülüs zarfı

Usta birliğinize katıldıktan yaklaşık 3 ay sonra d nüshası da (kaynak saptama fişi olarak bilinir) doldurulur ve askerlik şubenize postalanır. Gördüğünüz üzere askerlik sevk belgeleri birer birer şubeye gönderildi. En son durumda şahsi dosyanızda a,b,c,d nüshalarından sadece birer adet kalır. Geri kalan nüshalar askerlik şubenize gönderildi. Geriye kalan evraklar sizin terhis tarihinizin tespit edilmesinde ve gerekli yazışmaların yapılmasında kullanılır ve şahsi dosyanızda muhafaza edilir. Geriye kalan nüshalar önemlidir çünkü terhis tarihiniz bu evraklara bakılarak hesaplanır…

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
45 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Tayfun samur

Muhtemel sevte gidiliyormu

Bedirhan yesilyurt

Benim askerlik belgemde teredüt halinde yazıo ne demek

Bedirhan yesilyurt

Evet subesine basvurun yazıo

Bedirhan yesilyurt

Abi birde tarih var o nedemek

Bedirhan yesilyurt

En alt sırada

Bedirhan yesilyurt

Bu belge 06/ 04/ 2018 15:28 42 tarihinde üretilmiş olup05 /07/ 2018 03 : 28 tarihine kadar geçerlidir dio

Bedirhan yesilyurt

En alt sıranın bi üstünde

ufuk h.

1996 doğumluyum 6 yıl garsonluk yaptım 3 yıldır taksi şöförlüğü yapıyorum mesleğim ne olur askerde ?

hasan d

celp dönemim ağustos 2018. askerlik sevk belgesi temmuzun son haftası belli oluyor sanırım. E-devlet’ten belgeyi, yani sülüsü almazsam ve birliğe teslim olmazsam , daha sonra ağustos 15 gibi şubeye gidip tekrar işlem yaptırsam ne gibi problem olur ? Böylelikle kasım celbine mi katılıyor olurum ?

soner demir

öğretmenlerin askerlik izni alması için askerlik sevk belgesini dilekçede ek olarak göstermemiz gerekiyor. E devletten indirebilecek miyiz? Yazıda zarf açılmamalı yazıyor kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

Kaan can

Merhaba hocam benim muhtemel sevk tarihim 26 temmuz yazıyor ağustos celp dönemi gözüküyor benim sulus ne zaman çıkar ve ben sülüsü alınca askere gitmesem bedelli beklesem ne gibi sıkıntılarla karşılaşırım

serkan

ağustosta askere gidiyorum yakın zamanda sözleşmeli çavuş veya er alımı var mı birde yerim ne zaman belli olur ?

Yusuf epgunes

Sulusu aldım 27 yaşındayım. Yarın teslim olmam lazım ama olmaycm bedelli yapmak ister sıkıntı olur mu bedeli yaoabkrmym

barış tezgel

ben tecilimi bozdum ve ağustosta gidicektim normalde ama bende hala sınıflandırılmış yükümlü yazıyor lütfen bir insan evladı yardım etsin bana
mail atarsanız cok daha iyi olur göremeyebilirim burdan

ramaza kara

bu gün askeri şubeden sülüsümü aldım ama zarfa koymadılar . her hangi bi sıkıntı olurmu teslim olduğumda.. ? acil cevap lütfen

ddddd

olmaz

ahmet musa

6 ekim de bedelli askerlik celp dönemi denmiş fakat 2 gün yol iznim var teslim tarihim 9 ekim mi olur 8 ekim mi ? Teşekkürler ..

ahmet

E devlette bu şekilde yazıyor
Sevk Tarihi 20181027
Sevk Başlangıç 20181027
Sevk Bitiş 20181116
açıklamanın üzerinde de sevk tarihleri arasında askerlik şubesi ya da edevlet üzerinden sevk belgenizi alın yazıyor. Ama teslim olma tarihi yazmıyor onu nasıl öğrenebilirim?

Erhan kayan

Sevk başlangıç tarihi ve katılım tarihi neyi ifade eder aralarındaki fark nedir askere teslim olma tarihi hangisidir

Ahmet Ünsoy

Merhaba. Temmuz ayının sonlarında şubeye gidip bedelsiz askerlik başvurusu yapmıştım. Tüm işlemler yapıldı Kasım celbinde askersiniz dediler. Fakat başvuruyu yaptıktan bir süre sonra elime bedelliye yetecek miktarda maddi anlamda bir imkan geçti. Bunu bedellide kullanmak istiyorum. Daha yerler açıklanmadı.
Yerler açıklanmamışken Bedelli askerlik yapabilir miyim? Önceki başvurumun iptal edilmesini isteyip Bedelliye başvurabilir miyim. Yapılabiliyor ise ne yapmak gerekir. Bu konuda ve bu süre zarfında aydınlatırsanız, yardımcı olursanız sevinirim.

Muhammed yaman

muayenemi oldum ne zaman askere giderim

apo

e devletten öğrenebilirsin

Kadir ay

22.11.1999 doğum yer muğla ama kütük hatay ne zaman giderim teşekkürler

Hatçe köklü

Bu nilgilru güncelleyin 4 yıldır uygulama değişti zarflama yok artik

ibrahim cavga

sulus aldıktan sonra kac gun icerisinde teslim oluruz

Esma gürbüz

Merhaba, arkadaşım 4 şubatta yola çıktı 5 şubatta teslim oldu sülüs tarihi ne bilmiyorum ama sevk kağıdı 2 şubat ve evrak alma bitiş tarihi 03/02 şafak saymaya ne zamandan başlamak gerek izinleri falan saymamız lazım mı?

Esma gürbüz

Merhaba, arkadaşım 4 şubatta yola çıktı Şubat 5 de teslim şafak saymaya ne zamandan başlamalıyım evrak alma bitiş tarihi 03 /02 evrak alma 2 şubatta almış ne zamandan başlamak gerek ve izinleri saymam lazım mı

Başa dön tuşu