Askerlik Süresi Düşecek mi?

Bu yazımızda uzun dönem ve kısa dönem askerlik süresinin kaç gün olduğunu mevzuatta yer alan bilgilere de atıfta bulunarak detaylıca inceleyeceğiz. Bu yazıyı detaylıca incelediğiniz zaman askerlik süresi hakkında bir çok şeyi eksik yada yanlış bildiğinizi fark edeceğinizi düşünüyoruz.

Askerlik Süreleri Hakkında Mevzuat Ne Diyor?

Askerlik süreleri 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ile düzenlenmiştir. Askerlik Kanununun 5. maddesinde uzun dönem askerlik süresi için ;

“Erbaş ve erler için muvazzaflık hizmeti süresi; Kara, Deniz Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığında 18 aydır. Bu sürenin, barışta önce 15 aya ve bilahare 12 aya kadar indirilmesine, Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı da dikkate alınarak, Bakanlar Kurulunca karar verilebilir”

denilmektedir. Yani buradan anladığımız üzere mevzuata göre uzun dönem askerlik süresi normalde 18 aydır fakat yine aynı maddede bu sürenin Bakanlar Kurulu kararı ile barış döneminde olmak şartıyla 15 aya ve 12 aya indirilebileceği belirtilmiştir. Nitekim 01.01.2014 tarihinde Bakanlar Kurulu almış olduğu karar ile askerlik süresini 12 aya düşürmüştür. Mevcut durumda uzun dönem askerlik süresi 12 ay olarak uygulanmaktadır. Mevzuata göre bu durum barış döneminde geçerlidir. Yani ülkenin bir savaşa girmesi durumunda uzun dönem askerlik süresinin mevzuatta yer alan bilgilere istinaden tekrardan 18 aya yükseleceği öngörülmektedir.

Askerlik Kanununun 5. maddesinde kısa dönem askerlik süresi için;

1076 sayılı Kanun hükmüne tabi yükümlülerden; bu yükümlülüklerini istekleriyle veya seçim sonucu yedek subay adayı olmadıkları için erbaş veya er olarak yerine getireceklerin hizmet süresi aynı celbe tabi olup, yedek subay adayı olarak ayrılanların hizmet süresinin yarısı kadardır.

ifadesine yer verilmiştir. Burada fakülte mezunu olanlardan yedek subay olarak askerlik yapmayan kişilerin askerliklerini uzun dönem askerlik süresinin yarısı kadar yapacağı belirtilmiştir. Bu maddeye göre her hangi bir fakülteden mezun olan kişilerden yedek subay olarak görev yapanların askerlik süresinin 12 ay ve kısa dönem er veya erbaş olarak askerlik yapacak olanların ise 6 ay askerlik yapacağı görülmektedir.

Askerlik Süresi Hakkında Sonuç ve Değerlendirme:

1111 Sayılı askerlik kanununda askerlik süresi her ne kadar 18 ay gösteriliyor olsa da uzun dönem askerler ve yedek subaylar Bakanlar Kurulu kararı sayesinde 12 ay ve kısa dönem askerlik yapanlar ise 6 ay askerlik yapmakla yükümlüdür. Uzun dönem ve yedek subay askerlik süresi 12 ay ve kısa dönem askerlik süresi ise 6 aydır.

Uzun Dönem Askerlik İzin Süresi Ne Kadar?

Bakanlar Kurulu kararı nedeniyle şu anda uzun dönem askerlik 12 ay olarak uygulanmaktadır fakat bu durum barış zamanında geçerlidir. Ülkenin savaşa katılması durumunda Bakanlar Kurulunun askerlik süresini tekrar 18 aya çıkarabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Nitekim Tansu Çiller zamanında Kardak Kayalıkları krizi çıkmış ve neticede o gün asker olan herkesin askerlik süresi uzatılmıştı. Terhisine 18 gün kalan askerler bile terhis edilmemiş terhis süresi üzerine 6 ay daha askerlik yapmışlardı.

Askerlerin her ay için toplam 2 gün izin hakkı bulunmaktadır. Uzun dönem askerlik süresi 12 ay olduğu için uzun dönem askerlik yapacak kişilerin toplamda 24 gün izni olduğu görülmektedir. Kişi eğer bu 24 günlük izin hakkını kullanmaz ise normal askerlik bitim tarihinden 24 gün önce terhis olabilir. Kaç gün izniniz kaldıysa askerden o kadar gün önce terhis edilirsiniz…

Kısa Dönem Askerlik İzin Süresi Ne Kadar?

Fakülte mezunu kişiler askerliklerini iki farklı şekilde yapabilmektedir. Fakülte mezunu kişilerden bazıları askerliklerini 12 ay ve Yedek Subay olarak yaparken bazıları ise 6 ay ve er, erbaş olarak askerlik yapmaktadırlar.

Fakülte mezunu olup askerliğini er, erbaş olarak yapacak kişiler için askerlik süresi 6 aydır. Bu 6 aylık süre bakanlar kurulu kararı nedeniyle ve barış döneminde 6 aydır. Savaş durumunda Bakanlar Kurulu bu süreyi 9 aya çıkarma yetkisine haizdir.

Askerlerin her ay için toplam 2 gün izin hakkı vardır. Kısa dönem askerler toplamda 6 ay askerlik yaptıkları için toplamda 12 gün izin hakları vardır. Kişiler eğer isterse hiç izin kullanmaz ve askerliği bitirmesi gereken normal süreden 12 gün erken terhis olabilir.

Yedek Subaylık Askerlik İzin Süresi Ne Kadar?

Fakülte mezunlarından bazıları askerliklerini yedek subay olarak yaparlar. Bu kişiler için askerlik süresi uzun dönem askerlerinki gibidir. Bu kişiler 12 ay askerlik yapar, 24 gün izin hakları vardır. İzin kullanmayan kişiler 24 gün erken terhis olur…

Askerlik Yol İzni Kaç Gündür?

Yol izni sizin ikamet ettiğiniz yere göre değişmektedir. Şöyle ki uzun yola gidecek kişiler için yol izni 3 gün iken yakın şehre gidecek kişiye 1 gün yol izni verilebilmektedir. Bölük komutanınız size kaç gün yol hakkı verirse ona göre yol izni hakkı kazanırsınız. Mesela İzmir’de askerlik yapan bir kişi karsa gidecekse 3 güne kadar yol izni verilebilir.

Askerlik Süreleri Düşecek mi?

Askerlik süresinin düşeceğine dair sürekli bir söylenti kulaktan kulağa yayılmaktadır. Resmi kanallarda da bu konu zaman zaman görüşülmektedir. Başbakan Binali Yıldırım ile Genel Kurmay Başkanı arasında yapılan görüşmede bu konunun görüşüldüğü ve üzerinde çalışılabileceği belirtilmiştir. Şu an için askerliğin kısalması söz konusu değildir. Askerlik süresi ile ilgili bir gelişme olması durumunda bu yazı güncellenecek…

Geçmişten Bugüne Askerlik Sürelerinde ki Değişim

21 Haziran 1927 tarihli ve 1111 sayılı Kanunu günümüze kadar 26 farklı şekilde değişikliğe uğrayarak uygulanmıştır. Ülke tarihimizde uygulanan askerlik süreleri aşağıda verilmiştir;

  • 21 Haziran 1927 tarihinde piyade sınıfına 18 ay, Mızıka sınıfı için 24 ay, Jandarma için 30 ay, Denizcilere ise 36 ay askerlik uygulaması yapılmıştır.
  • 06 Ocak 1941 tarihinde İkinci Dünya Savaşı nedeniyle silah altındaki tüm askerlerin askerlikleri 12 ay uzatılmıştır.
  • 24 Ocak 1963 tarihinde Askerlik süresi Mızıka, Jandarma ve diğer askerler için 2 yıla düşürülmüştür.
  • 27 Temmuz 1970 tarihinde Askerlik süreleri 1 yıl 8 aya düşürülmüştür.
  • 09 Temmuz 1984 tarihinde Askerlik süreleri 1 yıl 6 aya düşürülmüştür.
  • 11 Temmuz 1992 tarihinde Askerlik süreleri 1 yıl 3 aya düşürüldü.
  • 20 Aralık 1993 tarihinde 1972/4, 1973/1, 1973/2 döneminde ki askerlerin askerlikleri 4 ay gibi bir zaman ile durdurulduğundan dolayı söz konusu tertipler, 1 yıl 3 ay yerine 1 yıl 7 ay askerlik yapmışlardır.
  • 10 Ekim 1994 tarihinde  1973/3 döneminde ki askerler 3 ay geç terhis edilmiştir.
  • 6 Ocak 1995 tarihinde Askerlik 1 yıl 3 aydan, 1 yıl 6 aya çıkarılmıştır.
  • 15 Temmuz 2003: Askerlik süresi 1 yıl 6 aydan tekrar 1 yıl 3 aya düşürülmüştür. Bunlara ek olarak üniversite mezunu yedek subaylar için 1 yıl 8 ay, 1 yıl 6 ay, 1 yıl 3 ay ve şu an devam eden 1 yıllık uygulamalar yapılmıştır.
  • Günümüzde ise; yukarıda belirttiğimiz gibi uzun dönemlerde 12 ay, kısa dönemlerde ise 6 aydır.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Gökdeniz Sarı

İyi Günler. Haziran 2018 de tecil hakkım bitti. Askerlik şubesine gittiğimde Kasım Ayına kadar askerlik yönünden sakıncanız yok şeklinde bilgi verildi ve herhangi bir işlem yapmadım bugüne kadar.Geçen hafta GBT sorgulamada kağıt imzaladım yoklama için.
Şuanki işimi kaybetmemek için askerliği bir süre ertelemem gerekiyor. Bunun için Şubat ayında Yüksek Lisansa başlayacağım. Sorum şu; şimdi askerlik şubesine gidersem Şubat ayında askere çağrılınca birliğe teslim olmayıp yüksek lisansa kayıt olabilirmiyim. Yoksa tecil ettirebilmek için son başvuru tarihini bekleyip 1 Aralıkta sonraki celb dönemi için mi yoklamaya gitmeliyim.
Kısacası Yüksek Lisansa kaydolabilmem için Şubat ayının sonuna kadar askerliğimi ertelemem gerekiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim

Gökdeniz Sarı

İlginiz için teşekkürler

Başa dön tuşu