Avrupa Birliği Ülkelerinde Askerlik Hizmeti Zorunlu Mu?

Bedelli askerliğin yoğun bir şekilde konuşulduğu şu günlerde sizler için Avrupa Birliğine üye ülkelerde ve az gelişmiş ülkelerde askerlik hizmetinin nasıl yürütüldüğünü inceledik. İlk olarak şunu rahat bir şekilde söyleyebiliriz ki az gelişmiş ve teknoloji konusunda atılım yapamayarak gelişmekte olan ülkeler sınıfına dahil olan ülkelerin çok büyük bir çoğunluğunda askerlik hizmeti zorunlu olarak yaptırılıyor. Avrupa Birliğine üye olan ülkelerin ise yoğun bir şekilde profesyonel orduya geçiş yaptığı görülüyor. Teknolojik ve ekonomik olarak kendini geliştiren ülkeler profesyonel ordu sistemine yönelerek zorunlu askerliği bir bir kaldırıyor. Gelişmiş ülkelerde zorunlu askerlik yerine dolgun maaş ve rahat çalışma koşulları sunan gönüllü (paralı) askerlik sistemi kullanılıyor.

İngiltere, İrlanda ve Lüksemburg gibi ülkelerde savaş dışında askerlik zorunlu değil. 

Belçika 1992 yılında zorunlu askerliği kaldırdı. Hollanda ise 1996 yılında zorunlu askerlikten tamamen vazgeçti.

Avrupa birliğine üye diğer ülkelerde zorunlu askerlik yapmayı kabul etmeyen ve zorunlu askerlik hizmeti yapmak istemeyen kişiler için zorunlu kamu hizmeti yapma uygulaması var. Bu ülkelerde askerlik yapmak istemeyen kişi devlet için öğretmenlik, mühendislik, çöpçülük gibi başka görevler yapıyor. Başka alanda hizmet sunarak askerlik hizmetini yapıyor. Bu ülkelerde sivil hizmeti illa ki orduda yapmak da gerekmiyor. Yunanistan’da ise yine kişiler hizmet olarak askerlik yapıyor fakat Yunanistan da kamu hizmeti yapmayı seçen kişilerin bu kamu hizmetini askeri birliklerde yapma zorunluluğu bulunuyor.

Aşağıda Avrupa Birliğine üye olan ülkelerden 15 tanesi askerlik hizmeti bakımından incelenmiştir;

İngiltere, Lüksemburg, İrlanda: Bu ülkelerde askerlik normal zamanlarda zorunlu değil fakat savaş çıkması durumunda askerlik zorunlu olarak yapılması gereken bir hizmete dönüşüyor.

Belçika: Zorunlu askerlik uygulamasına 1992’de son verildi. Askerlik zorunlu olarak yapılan bir uygulama olmaktan çıkarıldı.

Hollanda: Zorunlu askerlik uygulamasına 1996’da son verildi. Askerlik zorunlu olarak yapılan bir uygulama olmaktan çıkarıldı.

İspanya: Zorunlu askerlik uygulamasına 2001’de son verildi. İspanya da askerlik süresi 9 ay. İsteyen kişiler askerlik yerine 9 aylık alternatif kamu hizmetini yapabiliyor.

İtalya:  Askerlik hizmeti 2006 yılında alınan bir kararla zorunlu olmaktan çıkarıldı. Bu ülkede askerlik süresi 10 ay. İsteyen kişiler askerlik yerine 10 aylık alternatif kamu hizmetini yapabiliyor.

Portekiz: 2003 yılında zorunlu askerliğin tamamen kaldırılmasına karar verildi. Bu ülkede askerlik süresi 4 ay. İsteyen kişiler askerlik yerine 7 aylık alternatif kamu hizmetini yapabiliyor. Ya 4 ay askerlik yapıyorsunuz ya da 7 ay kamu görevi yapıyorsunuz. Tercih size bırakılıyor.

Avusturya: Bu ülkede askerlik hizmet süresi toplam 7 ay. İsteyen kişiler askerlik yerine 12 aylık alternatif kamu hizmetini yapabiliyor. Ya 7 ay askerlik yapıyorsunuz ya da 12 ay kamu görevi yapıyorsunuz. Tercih size bırakılıyor.

Almanya: Askerlik hizmeti 2002 yılında alınan bir kararla 10 aydan 9 aya indirildi. Alternatif kamu hizmeti de 11 aydan 10 aya indi. İsteyen 9 ay askerlik isteyen kişi ise 10 ay kamu hizmeti yapıyor.

Finlandiya: Askerlik süresi 8,5 ay olarak uygulanıyor. Askerlik yapmak istemeyen kişiler zorunlu olarak 13 ay boyunca kamu hizmetinde bulunuyorlar. Tercih kişiye bırakılıyor.

Danimarka: Bu ülkede askerlik süresi 4 ile 12 ay arasında değişiyor. Alternatif kamu hizmeti 4 ile 13 ay arasında değişiyor.

İsveç: Bu ülkede askerlik hizmet süresi 7,5 ile 17,5 ay arasında değişiyor. Alternatif kamu hizmeti kişilere göre ya istenmiyor, ya da 10,5 aya kadar çıkabiliyor.

Yunanistan: Yunanistan’da askerlik hizmeti 18 ile 23 ay arasında değişiyor. Askere gitmek istemeyen kişiler 30 ay zorunlu kamu hizmeti yapmak zorunda.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu