Bedelli Askerlik Türkiye’den Başka Ülkelerde Uygulanıyor mu?

Bedelli askerlik uygulaması kimileri için çok büyük bir hayal kimileri için ise çok büyük bir hayal kırıklığı. Kimileri bedelli askerlik uygulamasını çok adil bulurken kimileri de bedelli askerliğin eşitsizlik olduğuna inanıyor. Peki bedelli askerlik uygulaması gerçekten eşitsizlik yaratıyor mu? Dünyada Türkiye’den başka ülkelerde de bedelli askerlik uygulanıyor mu? Sizin için araştırdık;

En son 2011 yılında uygulanan bedelli askerlik 2015 yılında artık herkesin artık bedelli çıkmaz dediği anda çıkması binlerce kişiyi sevince boğarken bedelli askerlik uygulamasını gün yada ay farkı ile kaçıranlar adeta kahroldu. Tüm bunlara ek olarak bir grup ise “Parası olmayan ne olacak arkadaş? Fakirler ölsün mü?” diye düşündürdü. Bedelli askerlik konusunda henüz toplumda ortak bir kanı oluşabilmiş değil. Peki bedelli askerlik nereden çıkıyor? Dünyanın başka ülkelerinde de bedelli askerlik uygulamaları var mı? Gelin bir dünya tarihine göz atalım ve bir dünya turu yaparak konuyu detaylıca inceleyelim;

Ne zamandan beri zorunlu askerlik var?

fransız devrimi bedelli askerlik

Askerliğin yaşı insanlık tarihine denktir. Çünkü kendini savunma ve yeni bir kazanım elde edebilmek için insanlar zaman zaman savaşmak zorunda kalmışlardır. Elindeki ürün ve ganimetleri vermemek için savaşan topluluklar da olmuştur yeni ganimet elde edebilmek için saldıran toplumlar da…İlk zorunlu askerlik uygulaması Babil Kralı Hammurabi tarafından uygulanmıştır. Hammurabi savaş zamanında askerlik barış zamanında ise devlet için işçilik yapmaya razı olanlara verimli tarım arazileri veriyormuş. Araziye ihtiyacı olan halk sevse de sevmese de mecburen barış zamanında devlet için çalışmaya, savaş zamanında ise askerlik yapmaya başlamış. Bu zorunlu askerliğin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. O günden günümüze kadar zorunlu askerlik değişim göstererek gelmiş ve nihayetinde de Fransız Devrimi ile zengin fakir ayrımı yapmadan herkesin askerlik yapması zorunlu hale getirilerek zorunlu askerlik günümüzdeki modern halini almıştır.

Bedelli askerlik ilk defa ne zaman uygulanmıştır?

bedelli askerlik fiyatı

Fransız Devrimi sonrasında ortaya çıkan zorunlu askerlik uygulamasına zengin ve aristokrat kesim hemen tepki göstermiş ve burjuvalar bunun kendileri için uygulanmasının doğru olmadığını belirtmişlerdir. Biz zenginler ve akil insanlar da mı savaşa gideceğiz. Bu kabul edilemez bir durum. Buna derhal bir çözüm bulunsun diye ayaklanmışlar. Neticede konuya bir çözüm bulunmuş. Askere gitmek istemeyen zenginler fakir birine para vererek fakirlerin kendileri için askerlik yapmasını sağlamış. Bir nevi Fransa’da ikame askerlik sistemi uygulanmaya başlamış. En basit tanımıyla bedelli askerliğin ilk defa uygulandığı ülkede bedelli askerlik uygulaması da ilk olmuş. Bu sistem onlarca yıl uygulandıktan sonra birinci dünya savaşı patlak vermiş ve bedelli askerliğin ülkede adalet ve eşitlik duygusunu zedelediği düşünülerek bedelli askerlik uygulamasına son verilmiş.

 Gönüllü Askerlik / Paralı Askerlik nedir?

21. Yüzyılın başlarına geldiğimizde yukarıdaki haritada görülebileceği üzere demokrasilerin de gelişim göstermesiyle birlikte dünyanın her yerinde profesyonel askerliğe geçiş başlamıştır. Çünkü teknoloji gelişmiş, askerde insana olan ihtiyaç azalırken askeriyede teknolojik cihazların kullanım miktarı artmıştır. Kılıcın yerini makineli silahlar, taklar, toplar, uçaklar almıştır. İnsana olan ihtiyaç azalmıştır. Öyle ki 2001 yılında zorunlu askerliğin kurucusu kabul edilen Fransa bile zorunlu askerlik uygulamasını terk ederek profesyonel ordu sistemine geçiş yapmıştır. Günümüzde gelişmiş ülkelerde askerlik artık dolgun maaş ve rahat çalışma şartları karşılığı gönüllü olarak yapılan bir iş haline dönüşmüştür. Gelişmiş ülkeler herkesi zorunlu olarak askere almak yerine askerliği cazip hale getirmiş ve asker sayısını azaltarak teknoloji gücünü artırmıştır.

Askerlik Yapmayana Kız Verilmez!

paralı askerlik

Kültürler insanların tavır, davranış ve yaşayış şekillerini çok derinden etkilemektedir. Bazı kültürlerde bir takım değerler çok kutsal kabul edilirken başka toplumlarda tabular yıkılmış ve yeni bir dünya düzeni kurulmuştur. Ülkemizin de içerisinde bulunduğu bu coğrafyada gelende askerlik öylesine benimsenmiş ve toplum tarafından içselleştirilmiştir ki zamanında askerlik yapmayana kız dahi verilmemektedir! Ülkemizde olduğu gibi bir çok ülkede hala askerlik bir cesaret ve erkekliğini ispat testi olarak kabul edilmektedir. Askere gitmeyen delikanlılar erkekten sayılmamakta ve onlara evlenme izni dahi verilmemektedir.

Peki Ya Kadınlar Ne Olacak?

kadın askerler

Genelde askerlik erkek mesleği olarak kabul edilmekte ve asker denildiğinde aklımıza nedense hep erkeklerden oluşan bir ordu gelmektedir. Oysa bunun istisnaları vardır. İsrail gibi bazı ülkelerde kadınlar da zorunlu askerlik hizmeti yapmaktadır. Kadınlar askerlikte her türlü rütbe ve kademede görev alabilmektedirler. Peki askerliğini yapmayan kadına erkek verilir mi?

 

 

 

Vicdani Ret ve Uygulamaları

rusya zorunlu askerlik

Kültürel değerler insandan insana toplumdan topluma değişmektedir. Bazı insanlar askerliği erkek olmaya giden çetrefilli yolda bir mihenk taşı olarak görürken bazı insanlar ise dini inanları yada farklı hayat görüşleri sebebiyle askere gitmeyi ve eline silah alıp savaşmayı doğru bulmuyorlar. Bu insanlar için zorunlu askerliğin bulunduğu bir çok ülkede vicdani ret yasaları vardır. Vicdani ret yasası kapsamında askerlik yapmak istemeyen kişiler mühendislik, doktorluk, öğretmenlik gibi sivil hizmetlerle askerlik hizmetlerini yerine getirmektedirler. Askerlik hizmet borcu başka bir hizmet yaparak telafi edilmekte borç ödenmektedir. Vicdani ret konusunda ilginç bir örnekle kapatalım. Rusya da askere gitmek istemeyen ve vicdani ret hakkını kullanmak isteyen kişiler askerlik süresi boyunca odun kesme işi yaparlar. Askerlik görevleri yerine devlet için odun keserler.

Son olarak Bedelli Askerlik bekleyen herkesin buluşup birlikte hareket edebilmeleri için hazırladığımız forum sitemize katılımlarınızı bekliyoruz. Amacımız birlikte olduğumuzda elde edeceğimiz güçten faydalanarak 2017 yılında bedelli askerlik çıkmasını sağlamak.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu