Şafak Hesaplama Uzun Dönem 12 Ay ve Kısa Dönem 6 Ay Askerler İçin
Şafak Kelimesinin Terimsel Açıklaması
Askerlik terimleri içerisinde askerleri en çok ilgilendiren askeri terimlerden biri de şafak kelimesidir. Şafak terhis tarihine askerlik yapan kişiler arasında verilen isimdir. Şafak kelimesi normalde gün doğmadan önceki zamanı ifade etmekte kullanılan bir terimdir fakat askerde şafak kelimesi içerisinde farklı anlamlar barındırmaktadır. Şafak terhis gününe yaklaşmadır, karanlık günlerin bitip askerin aydınlığa ulaşacağı, kışladan ayrılıp sevdiklerine kavuşacağı gündür. O nedenle şafağın uzun yada kısa olması büyük önem arz eder. Askerde şafak öylesine önemlidir ki şafakla ilgili özel terimler bile oluşmuştur. Mesela askerde “şafak karanlık” diye bir ifade vardır. Şafak karanlık demek askerin terhis tarihine henüz çok uzun bir zaman dilimi olduğu anlamına gelir. Başka bir ifade de “şafak doğan güneş” ifadesidir. Şafak doğan güneş demek askerin yatacağı ve uyandığında terhis olacağı anlamına gelmektedir. Askerler arasında en çok “şafak kaç?” sorusu sorulur. Terhis tarihine kaç gün kaldı anlamında kullanılan bu soru ifadesine çok uzun bir şafak söylenirse “ne yaptın kardeş. adam mı vurdun” diye cevap verip şakalaşılır. Bir de “şafak atmıyor” terimi vardır. Bu ifade zamanın adeta durduğunu ve vaktin hiç geçmediğini ifade etmek için kullanılır. Kısacası şafak askerlerin en çok kullandığı kelimelerden biridir.
Şafak Saymanın Usul ve Esasları Nedir?
Uzun dönem kısa dönem fark etmez tüm askerler şafak sayar. Fakat şafak saymanın da bir ağırlığı ve kendine göre kuralları vardır. Şafak çok uzakta olanlar yani terhis tarihine daha çok uzun süre olanlar şafaklarını söylemez. Şafak kaç diye soranlara “şafak karanlık” der geçer. Şafak saymaya genelde terhis tarihine 100 gün kaldığında başlanır. Şafak sayarken de her günün özel bir durumu vardır. Mesela 100’den düşen kişinin atleti yırtılır. Bu bir gelenek haline gelmiştir. Askerde kişinin plaka numarasına gelindiğinde ise kişinin üzerine bir miktar su dökülür kişinin rızası olmasa bile. Askerlikte bu bir gelenek halini almıştır. Bununla birlikte şafak çok az kalmış ise kulaktan “şafak alma” hareketi vardır. Kulaktan şafak alındığında bu şafağını bir gün düşürdüm gibi mecazı şaka yollu bir harekettir. Şafak askerlikle iç içe geçmiş ve bütünleşmiş bir terimdir.
Şafak Nasıl Hesaplanır?
Şafak hesaplama için günümüzde bir çok internet sitesi vardır. Bu sitelere askerliğe başlangıç tarihinizi, kaç gün izin kullandığınızı, uzun dönem mi kısa dönem mi olduğunuz ve hapis cezası alıp olmadığınızı yazarsanız size kolayca terhis tarihinizi vermektedir. Terhis tarihi hesaplamak için kullanılan sitelere ek olarak her gün şafak sayan akıllı telefon uygulamaları da mevcuttur. Bu uygulamalar sayesinde de kolayca terhis tarihinizi öğrenip şafak hesabınızı yapabilirsiniz. Bunlarla birlikte ben siteyle yada telefon uygulamasıyla uğraşamam derseniz sizin için şafak sayan şafak sayar özellikli kol saatleri de vardır. Bu saatlerden alarak saatin sizin yerinize şafak saymasını da sağlayabilirsiniz. Eskiden babalarımız dedelerimiz duvara çentik atarak şafak sayarlarmış fakat artık teknolojik gelişmeler neticesinde buna pek ihtiyaç kalmadı…
Askerlikte Kaç Gün İzin Kullandırılır?
Kısa dönem askerlerin aylık 2 gün izin kullanma hakları vardır. 6 Ay askerlik yapmak zorunda olan kısa dönem askerler toplamda 12 gün izne sahiptir. Bazı kişiler askerlik dönemi boyunca hiç izin kullanmazlar ve tüm izinlerini askerliğin son günlerinde kullanırlar. Bu sayede kişi eve 12 gün erken dönmüş olur.
Uzun dönem askerler ise 12 ay askerlik yapmak zorundadırlar. Aylık iki gün hesabından toplam 24 gün izni vardır uzun dönem askerlerin. Eğer kişi hiç izin kullanmaz ise evine 24 gün erken dönebilir. Yani kişi hiç izin kullanmaz ise 12 ay yerine yaklaşık 11 ay askerlik yapıp evine ulaşabilir.