Nasıl Astsubay Olunur?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde astsubaylık zabit ve küçük zabit gibi isimlerle tanımlanmaktaydı. Zamanla isim değişikliğe uğradı ve artık zabit yerine astsubay ifadesi kullanılıyor. Astsubaylık günümüzde NATO’ya üye olan ülkelerin tamamında kullanılan rütbelerden biridir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde astsubaylık rütbesi subaylık rütbesinden sonra gelen ve er ve erbaşların en çok muhatap olduğu askeri bir rütbedir. Astsubaylık askeriyedeki en alt subaylık biçimidir. Eskiden beri köy ve kasabalardaki karakollarda karakol komutanı olarak astsubaylar görev yapmaktadır bu nedenle de halk astsubaylara büyük saygı duyar. Astsubay halk arasında devletin askeri yüzüdür. İş bu sebeple astsubay seçimi yapılırken astsubay başvurusu yapan kişilerin hem fiziksel olarak astsubaylığa uygun olup olmadığına hem de konuşma ve iletişim becerileri anlamında Türk Silahlı Kuvvetlerini başarıyla temsil edip edemeyeceğine bakılır. Astsubay adayının hem fiziksek hem de iletişim becerileri anlamında yeterli olması şarttır.
Astsubaylar Hangi Kanuna Tabidir?
Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan astsubaylar 926 Sayılı TSK Personel Kanununa tabi olarak çalışmalarını sürdürürler. Astsubaylar için 10 yıllık mecburi hizmet şartı vardır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde hem hava kuvvetlerinde,hem kara kuvvetlerinde hem deniz kuvvetlerinde hem de jandarma’da astsubaylık rütbesi vardır ve astsubaylar başarıyla görevlerini sürdürürler.
Astsubaylık Tek Bir Rütbe Midir?
Aslına bakarsanız astsubaylık kendi içerisinde 6 farklı rütbeye ayrılmaktadır. Her ne kadar astsubay denildiğinde akla tek bir rütbe gelse de bu rütbe kendi içinde sınıflara ayrılmıştır. Bu rütbeler şunlardır;
- Astsubay Çavuş
- Astsubay Kıdemli Çavuş
- Astsubay Üst Çavuş
- Astsubay Kıdemli Üstçavuş
- Astsubay Başçavuş
- Astsubay Kıdemli Başçavuş
Görüldüğü üzere astsubaylık tek bir rütbe gibi görünse dahi özünde içinde

6 farklı rütbeyi barındıran bir askeri rütbedir. Yandaki fotoğrafta astsubayların rütbelerinin gösterimini görebilirsiniz. Astsubay olabilmek için Türk Silahlı Kuvvetlerinin koyduğu bir çok şartı taşımanız gerekmektedir. Bu şartlar her askeri kuvvetin (kara kuvvetleri, deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri ve jandarma genel komutanlığı) ve her askeri sınıfın (topçu sınıfı,piyade sınıfı, tankçı vb.) farklı şartları vardır. Bu nedenle astsubay olmayı planlayan kişi hangi sınıfa dahil olacak ise ona göre kriterleri araştırmalıdır. Hava kuvvetleri için astsubay olamayan bir kişi deniz kuvvetlerinde istihdam edilebilir çünkü kuvvetlerin astsubaylık şartları ve astsubaylardan beklentileri farklıdır.
Astsubay Olmak İçin Genel Olarak Şartlar Nelerdir?
- Astsubay olmak isteyen kişi lise ve dengi okullar ile en az iki yıl süreli eğitim veren yüksek okul veya dört yıl süreli eğitim veren üniversitelerden herhangi birinden mezun olmak zorundadır.
- Astsubay olacak kişi devlet memuru olacağı için devlet memurları kanununun 48. maddesindeki tüm şartları taşımak zorundadır.
- Astsubay sosyal olarak Astsubay Temin Yönetmeliğinin 6. Maddesinde yer alan tüm kriterleri haiz olmalıdır.
- 2 Yıllık Meslek Yüksek Okullarının birinden mezun olanlar için 26 yaş ve dört yıllık üniversitelerden mezun olanlar için ise 28 yaşından gün almamış olmak gerekmektedir.
- Bunlara ek olarak yukarıda yer alan şartları sağlamasına rağmen sağlık testlerinden geçemeyen bir çok astsubay adayı olduğu bilinmektedir. Astsubayların fiziksel olarak düzgün görünmesi şarttır. Aşırı kilolular yada aşırı zayıflar,vücutlarında dövme bulunan kişiler, şaşılık sorunu olanlar astsubay olamazlar.
- Astsubay adaylarından erkekler için 1,64 cm’den kısa olmamak kadınlar için ise 1,58 cm’den kısa olmamak şartı vardır.
- Astsubay olmak isteyen kişi sevk edildiği askeri hastaneden koşulları sağladığına dair yazı almak zorundadır.
Yukarıda yer alan şartları taşıyan kişiler astsubay olmak için ilgili birimlere başvuru yapabilirler. Astsubaylık alımları temelde 3 aşamadan oluşmaktadır. Yazılı sınav,sözlü sınav ve fiziksel yeterlilik testleri. Astsubay adayları öncelikle 50 sorudan oluşan yazılı sınava girerler. Yazılı sınavdan 100 üzerinden 70 puan alamayan kişiler elenir. Yazılı sınavdan 70 ve üzeri puan alan adaylar sözlü mülakata katılmaya hak kazanır. Astsubay adayı sözlü mülakatta yine 100 puan üzerinden en az 70 puan almak zorundadır. Sözlü mülakatta adayın dış görünüş ve iletişim becerilerine göre puanlama yapılır. Sözlü mülakatta da en az 70 puan alan kişi fiziki yeterlilik testine katılmaya hak kazanır. Fiziki testlerde de başarılı olan kişi artık bir astsubaydır. Gerekli eğitimleri almak üzere ilgili birimlere yönlendirilir…