Askere Giderken Yanınıza Almanız Gereken Malzemeler Listesi

Askere gitme tarihiniz yaklaştığında muhtemelen aklınızdaki en büyük sorulardan bir tanesi askere giderken hangi eşyaları yanıma almalıyım düşüncesidir. Uzun bir süre hiç bilmediğiniz bir ortamda yaşayacak olmanız sizi ister istemez biraz endişelendirir. Askerde hangi malzemeleri yanımda bulundurmalıyım diye tecrübeli kişilere soru sorduğunuzda ise her hafadan farklı bir ses çıkar. Herkes kendine göre onu al yada bunu alma diyebilir. Biraz göreceli bir iş olduğu için kimisi hiç malzeme almana gerek yok derken bir başkası onlarca malzeme listesi sayabilir size…Peki askere giderken gerçekten yanınıza hangi malzemeleri almanız gerek? Sağdan soldan edindiğiniz bilgiler ışığında karışan kafanızı şimdi karışıklıklardan arındırma zamanı. İşte size askerde gerçekten ihtiyacınız olan malzemelerin listesi:
Öncelikle şu konuyu biliniz ki katılacağınız birlikte size temel ihtiyacınız olan olan ve askerlik boyunca kullanacağınız temel malzemelerin çok büyük bir çoğunluğu verilir. Normal şartlar altında sizin verilen malzemeler dışında ekstradan fazla bir şey almanıza gerek yoktur. Çünkü katıldığınız birlikte size asker botu, kemer, kıyafet gibi malzemeler verilir. Askerde temelde kullanacağınız malzemelerin özü de zaten bunlardır. Size “yanına bir şey alma ve boş yere malzeme taşıyıp hamallık yapma” diyen kişiler bundan bahsetmektedir…
Katıldığınız Birlikte Askere Hangi Malzemeler Veriliyor?
Şimdi katılacağınız birliğe gittiniz ve gerekli evrakları teslim ettiniz ve askere katılımı yaptırdınız. İşte bu noktada sizi malzeme alımınızı yapmanız bir depoya yada askeri malzemelerin dağıtımının yapıldığı kışladaki bir bölüme yönlendirecekler. Gittiğiniz bu yerde size bir takım malzemeler verilecek. Verilecek malzemelerin listesi birlikten birliğe, mevsimden mevsime farklılık gösterse de verilen malzemeler özünde aşağıda ki gibi listelenebilir:
Malzeme listesinden önce şunu belirtelim ki her kışlada farklı renk ve desende malzeme kullanılır. Bir kışla için aldığınız malzemeyi başka kışlada kullanmanıza izin verilmeyebilir. Malzemeleri birliğiniz belli olduktan sonra almanızda fayda vardır. Mesela askeri yeşil bir atlet alırsınız fakat gittiğiniz bölükte o renk açık yada koyu kalabilir. Sizin bu atleti giymenize izin verilmez. Birliğinize öğrendikten sonra ona göre malzeme almanız en doğrusudur.
- Parka (1 adet) (Askeri mont diyebiliriz. Sizi kardan kıştan koruyan malzemedir.)
- Elbise – Apoletsiz (1 adet) (Sürekli giyeceğiniz elbiseniz)
- Gömlek – Apoletsiz (1 adet) (Yazın giyeceğiniz kısa kollu gömlek tarzı askeri malzeme)
- Yazlık ve kışlık şapka (1 adet) (Genelde şapka 1 adet verilir. Yazı kış başınızda kalır bu kep)
- Eşofman Takımı (1 adet) (Spor yaparken ve yatarken giymeniz için size 1 takım eşofman takımı verilir)
- Pijama takımı (1 adet) (Pijama takımı her zaman verilmeyebilir. Pijama takımı verilmeyecek gibi düşünün ve pijama takımı götürün yanınızda. Yatarken kullanırsınız. Ama eşofman kesin verilir)
- Kışlık ya da yazlık bot (1 adet) (Kışın gidene kışlık yazın gidene yazlık bot verilir. Bot verilir verilmez hemen ayağınıza uygun mu diye bakın. Botun büyük yada küçük olması uzun vadede ayak sağlığınızı çok etkiler. Botu az büyük almanız her zaman sizin faydanıza bir durumdur. )
- Spor ayakkabısı (1 adet) (Spor yaparken giymeniz için size spor ayakkabı verilir. Spor ayakkabıyı kıla dışına çıkarmak yasaktır. Sadece kışla içinde giyebileceğiniz bu malzemeyi spor dışında giymenize de izin verilmez)
- Terlik (1 adet) (Terlik her zaman verilmez. Başı bölükler verir bazıları vermez fakat terlik yanınıza almanız gereken en önemli malzemelerden biridir. Koğuşta çok işinize yarar)
- Kışlık ya da yazlık çorap (2 adet) (Size çorap verilmez bölüğe teslim olunca. Yanınızda çorap bulunması gerekir. Çorap askeri üniforma renginde olmalıdır.)
- Spor çorap (1 adet) (Spor yaparken giymeniz için eşofman renginize uygun renk çorap. )
- Don (2 adet) (Askeri üniforma rengi haki yeşil don almanıza gerek yok normal renk don da iş görür. Haki rengi don da daha iyi olur tabi. Ama şart değil. Kimse donunuzu görmeyecek sonuçta komutanlardan)
- Yün içlik (1 adet) (Soğuk kış günlerinde içlik olmazsa olmaz bir malzemedir. Sizi kardan, soğuktan, kıştan koruyacak soğuk kış günlerinde en büyük yardımcınız olacaktır. Yün içlik almanız size büyük fayda sağlar. Askerde vermezler içlik)
- Fanila (2 adet)
- Atlet (1 adet) (Birliğinizi öğrendikten sonra atlet alınız. Atlet renginizin birliğinizde kullanılan renkle aynı olması gerekmektedir. Uygun renk almazsanız boşa atlet satın almış olursunuz)
- Eldiven (1 adet) (Askerde eldiven verilmez. Askeri malzeme renginde eldiven alabilirsiniz fakat birliğe gittikten sonra alınız bu malzemeyi eğer alacaksanız)
- Palaska (1 adet) (Birliğe teslim olunca size palaska verirler. Kalın kemer’e palaska denir. Palaska almanıza gerek yok)
- Çanta (1 adet) (Çanta almanıza gerek yok fakat tabi malzemelerinizi getirip götürmeniz için bir bavulunuz olacak zaten. Acemi birliğinizden usta birliğinize yada birliğinizden izine giderken bavul gerek olur)
- Spor şortu (1 adet) (Spor şortunu birliğinize teslim olunca verirler)
- Banyo şortu (1 adet) (Siz kendiniz almalısınız. Alırsanız iyi olur)
- Banyo havlusu (1 adet) (Havlu verilmez. Havlunuzu kendiniz almalısınız. Eğer havlu götürmezseniz duş alırken sorun yaşayabilirsiniz. Düz renk desensiz yada az desenli komik görünmeyen bir havlu alabilirsiniz)
- Yüz havlusu (1 adet) (Yüz havlusu da verilmez. Kendiniz almalısınız)
- Diş macunu (1 adet) (Diş macunu olmadan diş sağlığınız bozulur. Mutlaka yanınıza alınız)
- Diş fırçası (1 adet) (Söylemeye gerek dahi yok. Mutlaka yanınıza alınız)
- Şampuan (Aylık 200 ml.) (Duş alırken çok ihtiyacınız olacak. Sabun ve şampuan alınız yanınıza)
- Traş Köpüğü (Aylık bir tüp) (En iyi ihtimal 2 günde 1 traş olacağınız için mutlaka traş köpüğünüz olsun)
- Traş Bıçağı (Aylık 4 adet) (3’lü bıcaklı olan traş pıçağı alınız. Sakal kısa olduğu için yüzünüzü kesmeden jet hızıyla traş olabilirsiniz. Düz tekli bıçaklar yüzünüzü tahriş edebilir. 3’lü bıçaklardan alınız)
- Kulak tıkacı (1 adet) (Koğuşta gürültüden uyuyamam derseniz mutlaka yanınıza alınız.
- Nefte (1 adet) (Kışlada verilir)
- Künye levhası (2 adet) (Birliğe teslim olunca size aldırırlar. Kışlaya gidince almanız gereken bir şey. Dışarıda almanıza gerek yok.
- Künye zinciri (1 adet) (Birliğe teslim olunca size yaptırın derler. Halledersiniz. Birlikten birine görev verirler herkes para toplar. Bir kişi gidip herkese künye yaptırır. )

Askere Giderken Yanıma Başka Neler Almalıyım?
Askeri malzemeler dışında nelere ihtiyacım olur derseniz onu da anlatalım. Yanınızda başka neler götürmelisiniz?
Askerlikte en büyük sorunlardan biri temizlik sorunudur. En çok hangi malzeme kirlenir diye sorarsak da aklımıza hemen don gelir. İç çamaşırı askerlikte sürekli ihtiyacınız olan bir malzemedir. Askerde sürekli çamaşır işiyle uğraşmayayım derseniz yanınıza bolca haki renkli iç çamaşırı almanız iyi olacaktır. İlla ki haki renk iç çamaşırı almanıza gerek yok fakat bazı komutanlar arada kontrol edebilir. İlla haki renk iç çamaşırı almanıza gerek olmamakla birlikte haki renk alırsanız daha iyi olabilir. İlle eski tip saçma iç çamaşırı almanıza da gerek yok. Boxer alabilirsiniz…Askerde don en çok çalınan şeylerden biridir. Sizin yıkayıp serdiğiniz donu yerinde bulamadığınız çok olacaktır. Bu nedenle çok kaliteli şeyler almayın. Üzülürsünüz…
Askeriyede size aylık olarak temizlik malzemesi verilir fakat tahmin edebileceğiniz gibi bu malzemelerin kalitesi bir hayli düşüktür. Siz bu temizlik malzemelerini kullanmak zorunda değilsiniz. Asker kantininde temizlik ürünleri satılıyor fakat çeşit sayısı çok çok az olduğu için kullandığınız özel bir ürün varsa bu ürünü bulmanız zor olabilir. Eğer özel bir temizlik malzemesi dışında başka ürün kullanamıyorum derseniz mutlaka yanınızda götürün.
Askeriye de koğuşlar bir çok birlikte en az 30-40 kişiden oluşur ve yat saatinden (akşam 9 gibi) sonra da uyumayan ve ışığı açıp kapayan çok olur. Bu kişilerden gürültü yapan ve sizi rahatsız eden de çok olacaktır. Eğer ışıktan ve sesten dolayı sorun yaşamak istemiyorsanız yanınızda göz bandı ve kulak tıkacı almanız faydanıza olacaktır.
Askere özellikle yazın gidecekseniz pudra almanız size inanılmaz fayda sağlayacaktır. Pudra sizi pişiklerden korur ayağınızın bakımını yapar. İlaçlı pudra oluşabilecek pişiklere karşı sizi korur kollar. Pudra aynı zamanda ayağınızda oluşabilecek mantarlara karşı da sizi korur.
Askerde botları bir giyersiniz ve akşama kadar da ayağınızdan çıkmaz o botlar. Bot yapımı gereği sert bir malzemedir ve ayak konforunu yok eder. Bu nedenle silikon tabanlık alıp botun altına koyarsanız askerlik boyunca inanılmaz rahat edebilirsiniz. Uzun süre ayakta duracağınızı ve sürekli aynı botu giyeceğinizi düşünürsek bunun ne kadar hayati bir durum olduğunu anlayabilirsiniz.
Her birlikte olmasa da hırsızlık genelde askeriyede çok sık karşılaşılan bir durum. Bu nedenle normal cüzdan yerine 1 adet boyna asılan cüzdandan alabilirsiniz. Bununla birlikte askerde yanınızda 100 tl’den fazla para bulundurmayın. Askerde paraya çok ihtiyacınız olmayacak zaten. Hırsızlık olaylarıyla karşılaşmamak için bu önlemi mutlaka alınız.
Akıllı olmayan ve çalınma riskine karşı bir hayli ucuz olan bir cep telefonu alınız. Fotoğraf çekme özelliğinin olmaması gerek.
Çamaşır filesi, kirli ve temiz çamaşır filesi almanız askerde sizin yararınızadır. Kirliler ve temizler ayrı ayrı durabilir bu sayede.
Tuvalet kağıdı askerde hiç bulamayacağınız bir malzemedir. Eğer benim olmazsa olmaz malzemem tuvalet kağıdıdır diyorsanız yanınızda bolca kağıt mendil (selpak benzeri) bulundurabilirsiniz.
Nevresim takımı falan almayın yanınıza çünkü tek tip nevresim takımı var askeriyede. Mecburen onu kullanacaksınız. Ben aynı renk yaptırırım derseniz o ayrı…
Askeriyenin verdiği terliklerin hepsi aynı renk ve desende bu nedenle de herkesin terliği birbirine benziyor. Bir süre sonra terliğiniz karışabilir ve kaybolabilir. Ya verilen terliğe bir işaret koyun yada başka renk terlik alın.
Yine aynı şekilde havluyu da evden götürmeniz de fayda var. Herkesin havlusu aynı olunca karıştırma ihtimali yüksek oluyor. Bu da hijyen konusunda sizi sıkıntıya sokuyor. Yine mavi renkli bir havlu alarak bu durumu aşabilirsiniz.
- İç Çamaşırı (Haki Renkli) (Bolca iç çamaşırı alın fakat dolabınızda sadece 2 adet tutun. Gerisini özel eşyalarınızın saklandığı koğuş deposundaki bavulunuzda saklayın. İhtiyacınız oldukça az az çıkarır kullanırsınız)
- Açık Mavi Renkli Yastık Kılıfı (Bence gerek yok fakat çok titizseniz yapılabilir)
- Siyah Terlik (renk kişiye göre değişir fakat askerin verdiği renkten farklı olsun)
- Mavi renkli havlu (Havlu hayati önemdedir. Olmazsa olmaz)
- Banyo Çantası (Duşa giderken çok gerek oluyor)
- Traş Bıçağı (3’lü traş bıçaklarından alın. 1 bıçak en az 45 gün gider)
- Traş Köpüğü (1 traş köpüğü ile askerlik biter neredeyse)
- Traş Kolonyası (zorunlu değil fakat olsa fena olmaz.)
- Koltuk altı Jel (zorunlu değil. almasanız da olur ama hijyen için gerekli tabi)
- Sıvı Sabun (sabun şart)
- Banyo kesesi (duşta gerek oluyor fazlasıyla)
- 3’ü bir arada Şampuan
- Diş Macunu
- Diş Fırçası
- Kulak Çubuğu
- Kulak Tıkacı
- Göz Bandı
- Tırnak Makası
- Arko Nem Krem
- Pudra – ilaçlı
- Selpak
- Islak Mendil
- Yara Bandı
- Boğaz Pastili
- Burun Açıcı Sprey
- Vitamin
- Ağrı Kesici (askerde izin verilmez ilaca aramada bulurlarsa sorun yaşarsınız)
- Çamaşır Filesi
- Silikon Taban
- Vatka
- Bot Boyası
- Temizleme Fırçası
- İğne İplik Seti
- Çengelli İğne (10-15 Adet)
- Bot Kilidi (botlarınızı başkası giyebilir. Bu çok önemli. Botunuz çalınmasın sonra)
- Dolap Kilidi
- Boyun askılı cüzdan
- Siyah Pilot Kalem ve Not Defteri
- Kol Saati (asker saati var şafak sayarlı. alabilirsiniz. sizin yerinize şafak sayar su geçirmez ve dayanıklı ve hafiftir.)
Güzel ve yararlı bilgi paylaşımı.
İbrahim Bey;
Teşekkür ederim.
Yanımıza kamerası olmayan eski model bir telefon götürürsek neresi olursa olsun sorun etmez değil mi?
Gökhan Bey;
Kamerasız olduğu sürece sorun yapmazlar. Kamerasız bir telefonu yanınıza alabilirsiniz…
yedek subayların asteğmenlerin neler götürmesi gerekiyor onlar ordamı alıyor nasıl oluyor hiçbiryerde bilgi yok. birde normal memur gibimi çalışıyorlar. hafta sonu kursa gitmeyi planlıyorumda
Murat Bey;
Yedek subaylar da acemilik döneminde erler gibi. Aynı malzemeleri almanızda fayda var. Ayrıca yedek subayların acemilik bitince memur gibi olurlar. Mesai sonrası eve gider haftasonu tatil olur. Nöbet falan olabilir tabi haftasonu…Düzenli kurs sorun olabilir…Nöbete denk gelebilir kurslar.
Y.Subaylık eğitimde olanların yanında hep kameralı telefonları var bu nasıl mümkün olabiliyor?
Kamerasız tuşlu bir telefon ve sivilde kullandığımız simkartımızı götürmemizde bir sakınca var mı? Yoksa askercell mi almak zorumdayız
askersel alman lzm
Benim burnum kırık olduğu için burun açıcı sprey kullanıyorum giderken yanımda götürsem bir sorun olurmu