Askeri Rütbeler ve Rütbelerin Sıralaması
Askerlikte rütbe her şeydir ve rütbe sıralaması ve görevleri hem acemi askerler için hem orduda çalışan personeller için hem de gelecekte orduda görev almak isteyenler için önemlidir. Yazımızda askeri rütbeler, askerlikte rütbe sıralaması ve görevleri, orduda rütbeler gibi konular hakkında genel bilgiler yer almaktadır.
Askerlikte Rütbeler ve Görevleri
Er: Askerlik yapmaya elverişli olan her erkek Türk vatandaşının 20 yaşından sonra askerlik görevinde aldığı rütbedir. Askerlik süresi boyunca görevini bu rütbeyle gerçekleştirmektedir. Ayrıca profesyonel hizmet alan erlere ise uzman er ve erbaş adı verilmektedir.
Onbaşı: Onbaşı, çavuşun yardımcısı olup erden bir sonraki üst rütbedir. Er olarak göreve başlayan askerlerden bazıları ilerleyen zamanlarda komutanlarının da uygun görmesi halinde onbaşılığa yükselirler.
Çavuş: Er yöneticisi olarakta tanımlayabileceğimiz Çavuşlar, subaylardan aldıkları emri erlere uygulatmaktadır. Çavuşlar onbaşılar arasından seçilirler.
Uzman onbaşı: En az lise mezunu olmak kaydıyla teknik konularda bilgisi olan rütbeli TSK personelidir.
Uzman çavuş: En az lise mezunu olmak kaydıyla, uzman onbaşı ile benzer görevleri üstlenir.
Uzman jandarma: Uzman jandarma, jandarma yüksekokulundan mezun olunduktan sonra alınan ilk rütbe olarak bilinmektedir. 1-8 arasında kademeleri bulunup, en yüksek kademe (8) Jandarma subayı’dır.
Astsubay çavuş: TSK içerisinde en küçük astsubay rütbesi olarak bilinir. Kıdeme göre rütbe farklılıkları görülebilmektedir.
Asteğmen: Geçici asker olup birlik ya da bölüm astsubaylığı görevi üstlenir.
Teğmen: Takım komutanlığı görevini yürüten subaydır.
Üsteğmen: Teğmen ve Yüzbaşı arasında yer alan bir rütbedir.
Yüzbaşı: Asli görevi bölük komutanlığıdır. Yüzbaşılar harp akademisinden mezun olduktan sonra en az altı yıl bu görevde kalmaktadır.
Binbaşı: Takım komutanlığı görevini üstlenip en az beş yıl bu görevi yürütürler.
Yarbay: Tabur komutanı olarak görev alan yarbayların en az üç yıl görev süreleri bulunmaktadır.
Albay: Ordu içerisinde son rütbe olup, yüksek askeri şuraya göre göreve general sınıfında devam etme ya da emekli olma hakları bulunmaktadır. Tugay ya da tümen komutanı olarak görev alırlar.
Tuğgeneral: Tugay komutanıdır.
Tümgeneral: Tümen komutanıdır.
Korgeneral: Geçici olarak ordu komutanlığı görevi yürütebilirler. Tümen komutanıdırlar. Tümgeneral ve orgeneral rütbeleri arasında yer alır.
Orgeneral: Görev süreleri 4 yıl olup, ordu komutanlığı, genelkurmay başkanlığı ve kuvvet komutanlığı gibi görevlerde yer alırlar.
Genelkurmay başkanı: Tüm kuvvet komutanları üzerinde olan, kuvvet komutanlarını komuta eden, denetleyen ve yöneten en yüksek subay rütbesidir.
Mareşal: En az üç meydan savaşını komuta etmiş ve birini kazanmış komutanlara verilen rütbedir. Türkiye’de yalnızca Mustafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak bu rütbeye sahiptir.
Kara, deniz, hava kuvvetleri ile jandarma rütbe sıralaması ise aşağıda ki gibidir.
Kara Kuvvetleri Rütbe Sıralaması: Mareşal, Genelkurmay başkanı, Orgeneral, Korgeneral, Tümgeneral, Tuğgeneral, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Üsteğmen, Teğmen, Asteğmen, Astsubay, Uzman çavuş, Uzman onbaşı, Çavuş, Onbaşı.
Rütbeler yüksekten küçüğe doğru sıralanmıştır.
Deniz Kuvvetleri Rütbe Sıralaması: Büyük Amiral, Genelkurmay başkanı, Oramiral, Koramiral, Tümamiral, Tuğamiral, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Üsteğmen, Teğmen, Asteğmen
Hava Kuvvetleri Rütbe Sıralaması: Subay rütbeleri – Orgeneral, Korgeneral, Tümgeneral, Tuğgeneral, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Üsteğmen, Teğmen, Asteğmendir. Astsubay rütbeleri ise – Kıdemli başçavuş, Başçavuş, Kıdemli üstçavuş, Üstçavuş, Kıdemli çavuş, Astsubay çavuş.
Jandarma Rütbe Sıralaması: Jandarma’da rütbe sıralaması Uzman Jandarma I. Kademeli Çavuştan, Uzman Jandarma VIII. Kademeli Çavuşa kadar yükselmektedir.
Mareşal ney mış be
günümüzde şuan mareşal bulunmuyor malesef mareşal olmak için en az general olup 2 kez meydan savaşına girmen lazım 😀
Süper bende üst teğmenin
Bende general
Allah bizede nasib eder inşallah
kara kuvvetlerindeki tüm rütbeler jandarma’da da vardır asteğmenlere sürekli olarak birlik yada bölüm komutanlığı verilmez teğmen takım komutanlığından daha yüksek görevlere’de atanabilir köy kasaba ve ilçelerde jandarma komutanlığı gibi üsteğmen yüzbaşı ve binbaşıda kasaba ilçe komutanlığı ve takım bölük tabur komutanlığı’da yapabilir yarbaylar genelde tabur komutanı ilçe komutanı veya il komutan yardımcısı olabilirler albaylar il komutanlığı alay komutanlığı veya tugay komutan yardımcısı olabilir çok nadirde olsa genelde geçici bazen kalıcı olarak kurmay albay olanlar tugay komutanı olabilir bu görevde geçici kalır yada kısa zamanda paşa yapılırlar tuğ general il komutanlığı garnizon komutanlığı bölge komutanlığı vs yaparlar tüm general tümen komutanlığı kolordu komutan yardımcısı garnizon ve bölge komutanlığı vs yapar kor general kolordu komutanlığı ordu komutan yardımcılığı ordularda yada genel kurmayda bölüm yada daire başkanlıkları yapabilir orgeneral subaylıkta’ki en yüksek rütbedir ordu komutanlığı kuvvet komutanlığı genelkurmay başkanlığı vs bir çok görevleri yaparlar genel kurmay başkanlığı bir makamdır rütbe değildir o makamdaki kişide orgeneraldir ordu veya kuvvet komutanları’da aradaki fark görev makam ve yetki farkıdır
Çok yararlı oldu bu yorum benim için çok teşekkür ederim
bu konu için teşekkürler yaptığımız rol oyunu için gerekliydi!
Teşekkürler!
benim babam subay:)))
pardon astsubaymış
Benim babam uzman onbaşı ben subay 😀
Ben arif 12 yaşındayım size minet tarız